The New York Times: Rusija podstrekuje podjele na Balkanu

0
841

NATO trupe još uvijek čuvaju mir u pojedinim dijelovima Balkana kao što je Kosovo, dok Rusija u međuvremenu koristi svaku priliku da podstrekuje podjele, navodi se u reportaži uglednog američkog lista The New York Times.

“Rusija potpiruje napetosti na Balkanu i pokušava iskoristiti sve političke sukobe u regiji”, navodi The New York Times.

Za ovaj list govorio je i vanjskopolitički ekspert Dimitar Bechev koji ističe da “Rusija ne želi da zapadne sile tako lako ulaze u njeno dvorište”.

“Vladimir Putin je spreman uzvratiti istom mjerom i on koristi Balkan da projicira svoju moć”, rekao je Bechev.

The New York Times piše da Rusija ima dobre veze sa Srbijom, te da u proteklim godinama Putin održava dobre veze ne samo sa srbijanskim zvaničnicima, nego i zvaničnicima u bh. entitetu Republika Srpska.

“Moskva je podržala referendum koji je prošle godine održan u RS-u, dok su u Makedoniji stali iza opozicije prije izbora. Rusija je u oktobru praktično podržava državni udar koji je bio pripreman u Crnoj Gori. Podržali su i Srbiju početkom ove godine i to u nizu provokacija koje su umalo ugrozile mirovni proces na Kosovu”, navodi ova list.