Svjetsko prvenstvo rukometaša – Francuska 2017.

0
1384
Nakon nogometnog europskog, Francuska je domaćin rukometnog svjetskog prvenstva. Nadmetanje kreće danas. igraju domaćini s Brazilcima, naši otvaraju u petak.

Još od prosinca 2011. godine kad je Vijeće Međunarodne rukometne federacije (IHF), negdje na marginama odigravanja SP-a rukometašica u Brazilu donijelo odluku o zemlji-domaćinu 25. rukometnog mundijala za muškarce, znalo se gotovo sve. Bilo je pitanje samo, hoće li zlatna, najsjajnija generacija francuske rukometne reprezentacije ostati na okupu, i u kojem opsegu, odnosno kako će se pomladiti. Jer, samo najhrabriji mogu reći da Francuzi nisu favoriti za osvajanje ukupno šestog zlata sa svjetskih rukometnih prvenstava, četvrtog s posljednjih pet smotri, desete SP-medalje općenito. O tome, srebru ili bronci se niti ne govori. Cilja se samo na vrh, opet. S punim pravom.

Negdje u objektivnim razmišljanjima, iza Nijemaca i Danaca, u razini sa Španjolcima, Poljacima i Norvežanima je Hrvatska. Na put u Rouen, grad u kojem ćemo odigrati skupinu C nisu krenula neka dobro poznata imena s prijašnjih okupljanja. Koliko ćemo moći bez Čupića, Sliškovića, kapetana Kopljara, Buntića… Pa još i ozlijede Mandalinića i Mamića, netreniranje Duvnjaka. Nekako se čini pregolem teret kojega nosi ekspedicija u kockastoj opremi. Kažu da je sve ovo zapravo samo selekcija za Europsko prvenstvo kojeg ćemo ugostiti dogodine…

SP počinje ogledom Francuske i Brazila, zapravo revijalnom utakmicom koju bi mnogo zanimljivije bilo gledati na nogometnom terenu Stade de Francea, s postavama i u vremenu otprije 19 godina. Ovako, pa i bez lakše ozlijeđenog Timotheya N’Guessana, s 15 igrača u rosteru, zna se tko je favorit. Igrat će se u Bercyju, u AccorHotels Areni, na mjestu koje će 18 dana kasnije ugostiti finale, na kojem ćemo isto, uvjereni smo, vidjeti domaćine.

France Handball 2017 / Flickr
France Handball 2017 / Flickr

Naši će, nakon otvaranja u laganijem stilu protiv Saudijske Arabije, odmah u boj s Mađarima za vrh skupine. Iako mu se nadaju Nijemci, hrvatska će reprezentacija eventualnim slavljem uoči dana odmora u nedjelju, odagnati sve dvojbe oko puta po jednom od “crnih scenarija”. Eventualnim porazom vjerojatno bismo ostali na broju tri u skupini, što bi značilo ludog suparnika u osmini finala (čitaj – drugoplasiranog iz skupine D), primjerice Švedsku. U slučaju pobjede, mirni smo do 20. siječnja kada se igra s Njemačkom u posljednjem kolu po skupini. Tada će se već znati i sve glede taktiziranja, izbjegavanja, gol-razlika i ostalih stvari koje i ne moraju nužno imati izravne veze s igrom “sedam na sedam”.

Glede skupine s kojom se križamo, bitno je napomenuti da se Valero Rivera može osloniti samo na Šarića, Roinea i Capotea od sve sile “legionara” koji su se u Kataru skrasili za prošlo Svjetsko prvenstvo. Bit će dakle Afrikanci mnogo manje opasni no što su to bili u Dohi i Riju, do te mjere da je upitno hoće li se u društvu Argentine, Bahreina i Egipta plasirati u osminu finala. Ako budu četvrti, naletjet će na Hrvatsku u slučaju da ista osvoji svoju skupinu. Za treće mjesto također će biti borba između navedenih reprezentacija, iz čijeg kruga bismo definitivno mogli odstraniti Bahrein. Ne bi bilo dobro biti treći, jer se onda već u osmini ide na Dance ili Šveđane. Odnosno, na onoga tko izgubi.

HRS Photo
HRS Photo

U ostalim skupinama stvari su također jasno unaprijed postavljene. Francuzima su eventualno za broj jedan u njihovoj skupini suparnici Norveška i Poljska. Ipak, Talant Dujshebajev zbog ozljeda ne može računati na pomoć Wyszomirskog, Syprzaka i Jurkiewicza, dok se norveškoj vrsti na putu do kompletnog sastava ispriječila ozljeda Haralda Reinkinda. Te bi probleme mogli iskoristiti Rusi s reprezentacijom koja u sebi nosi nekoliko zvučnih imena poput Dibirova, Shishkareva i Derevena, trojca iz Vardara te Gorboka, Chipurina… Japan i Brazil mogli bi biti samo prolaznici.

Isto se u skupini B odnosi na Angolu, lagan zadatak za preostalih pet reprezentacija. Španjolci su prvi favorit za jedinicu, bit će zanimljivo pratiti Červarovu Makedoniju i Vujovićevu Sloveniju s igračima koji su u predvečerje SP-a ostvarili velike transfere (Janc – Kielce, Dolenec – Barcelona). Tu su i Zagrebovi igrači – Skok, Miklavčič i Cingesar te Markoski. Dobar je i Island s Valurom Sigurdssonom, a Tunis smo upoznali na pripremnom turniru u Umagu.

Francuska će teško nadmašiti Katar po svom luksuzu doživljenom u zimi prije dvije godine. Ali, ponudit će rukometu dozu iskona kojoj teži nakon izleta u egzotiku. Hrvatska ima jedno zlato, tri finala i jednu broncu. Francuzi su nas zaustavljali dvaput na posljednjoj stepenici puta (Island ’95 i Hrvatska ’09), a jednom su to učinili Španjolci (’05). Kod njih smo prije četiri godine (protiv Slovenaca) uzeli broncu, ali… I dalje ostaje Portugal. Bilo je to davne 2003…. Možda opet, jednom…