mladicentrar.org

Svečanim presijecanjem vrpce Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa uz nazočnost prof. dr. Šime Maršića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ te gosp. Marinka Čavare, predsjednika Federacije BiH na glavnom ulazu u novoizgrađenu zgradu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ započeo je svečani program otvorenja ove institucije koja u Bosni i Hercegovini već 10 godina kroz veliki broj aktivnosti i projekata okuplja tisuće mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

Godinu dana nakon posjete pape Franje, sportska dvorana „Renobavis“ u prostorijama Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ ponovno je okupila mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, drage prijatelje Centra ali i donatore i pojedino društveno-političke predstavnike koji su svojim zalaganjem, financijskom ali i bilo kojom drugom potporom podržali izgradnju „najmodernijeg arhitektonskog zdanja u Bosni i Hercegovini“ kako su već neki mediji napisali o Centru za mlade „Ivan Pavao II.“

Riječima pape Franje koje je napisao u predanom govoru mladima na susretu u Sarajevu,voditelji svečanog programa Daniela Vidović volonterka Centra i Josip Milanović, djelatnik NCM-a „Ivan Pavao II“. otvorili su svečanu akademiju na kojoj je sudjelovalo 600 gostiju koji su uživali u prelijepoj izvedbi pjesme „Ljubav to si ti“, koju su izveli članovi četiri glazbena sastava: Bend Emaus, bend BisSanto, VIS Jukić i VIS Emanuel.

Program svečane akademije otvorio je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup koji je u svome obraćanju čestitao dr. Maršiću na projektu značajnom za katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini priznavši kako se u početku bojao projektne ideje u koju je kasnije sve više vjerovao. Iznenadivši sve nazočne pročitavši poruku pape Franje koju je potpisao državni tajnik Njegove Svetosti kardinal Petar Parolin.

„Dragi mladi, još je uvijek živo sjećanje na nezaboravni posjet Petrovog Nasljednika ovomu Centru u lipnju prošle godine. Toga ste dana vašim radosnim sudjelovanjem i molitvom pokazali Papi da ste upravo vi nada i snaga Bosne i Hercegovine. Ovaj Nadbiskupijski Centar ima znakovitu ulogu u životu Crkve i društva, jer sa svojim inicijativama za međusobno upoznavanje i stvaranjem osjećaja za zajedničku odgovornost, njeguje miran suživot među različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Sveti vas Otac ohrabruje da u povjerenju nastavite s tim poslanjem, radeći na zajedničkim projektima, s konkretnim plodovima blizine i pomoći onima koji su najsiromašniji i najpotrebniji“, stoji u spomenutoj poruci.

Kao domaćin, u svome obraćanju nazočnim, prof. dr. Šimo Maršić poželio je dobrodošlicu u kuću svih mladih, novoizgrađenu zgradu Centra za mlade koji se prije svega zahvalio Bogu na svim udijeljenim blagoslovima kroz sve godine gradnje i rada Centra za mlade. „Zahvaljujem se Kardinalu na svesrdnoj potpori kako u gradnji tako i u projektnim aktivnostima, koju nam je s puno povjerenja i razumijevanja pružao kroz sve ove godine djelovanja Centra za mlade. Zahvaljujem se svim kolegama svećenicima koji su vjerovali u ovu ideju i svojom spremnošću na suradnju podupirali i aktivnosti i gradnju ove zgrade. Zahvaljujem se od srca svim donatorima i prijateljima bez čije sveobuhvatne prijateljske, stručne i financijske pomoći i potpore mi danas ne bi bili u ovoj novoj zgradi.

Zahvaljujem se svim mladim ljudima koji su sudjelovanjem u našim aktivnostima ostavili i ugradili dio sebe u ovu instituciju. Zahvaljujem se i svim prijateljima i dobrim ljudima koji su nas molitvama pratili i hrabrili u našem radu. Svi su oni, SVI STE VI ugradili sebe u ovaj Centar i stoga je on NAŠ. Na koncu se zahvaljujem svim djelatnicima i volonterima, koji su i u dobru i u zlu uvijek stajali uz Centar i gradili ga kao svoju kuću. Iskreno Hvala svima!“- kazao je dr. Maršić koji je na kraju istaknuo kako tijekom deset godina postojanja Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ uvijek imao otvorena vrata ka mladima te ih još jednom pozvao da se u prostorijama novoizgrađene zgrade osjećao kao kod svoje kuće.

Nakon izvođenja pjesme „Krist na žalu“ koju je papa Ivan Pavao II. po kome Centar i nosi ime preveo s Poljskog na Hrvatski jezik, program svečane akademije obogatilo je i obraćanje mons. Lugija Pezzuta, apostolskog nuncija koji je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo biti na otvaranju ovog Centra namijenjenom razvoju ljudskih i kršćanskih vrijednosti kod mladih. „Ovaj Centar ima ulogu ispratiti djevojčice i dječake Bosne i Hercegovine na njihovom putu odrastanja u ljude, u smislu stjecanja zrelosti građanske, etičke i društvene svijesti, kao i u duhovnom smislu, pružajući im priliku da se učvrste u vjeri kako bi bili spremni suočiti se s teškoćama današnjice, a osobito onim društveno-političko-ekonomsko-religijskim koje susreću na ovom prostoru.“- rekao je nuncij koji je svim prisutnim još jednom pročitao dio predanog govora pape Franje prilikom Apostolske posjete prošle godine.

Odmah nakon mons. Pezzuta, nazočnim se obratio i predsjednik Federacije BiH, gosp. Marinko Čavara izrazivši zahvalnost što svojom nazočnošću može uveličati svečanost čestitavši prof. dr. Šimi Maršiću na uspješnoj realizaciji projekta, a preko ravnatelja i svim donatorima koji su prepoznali važnost istog. „Otvorenje ovog centra pokazatelj je dobre ideje i brige nadbiskupije za mlade i ulaganje u bolju budućnost za mlade, a samim tim i za sve nas. Jer logično je, kako mi izgradimo mlade danas, odnosno koliko im omogućimo da nauče i da izgrade u sebi društvenu odgovornost u svakom zanimanju tako će sutra moći preuzeti sav teret upravljanja svim društvenim procesima na svoja leđa.“- istaknuo je gosp. Čavara s vjerovanjem da će već postojeći sustav obrazovanja koji nije savršen zgrada Centra za mlade nadograditi naglasivši kako je činom otvaranja zgrade Centra za mlade otvorena i nova stranica poglavlja našeg odnosa i ulaganja u mlade i budućnost.

Da Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ ima svoje cikluse baš kao i svaki život, mladi volonteri i prijatelji Centra plesnom koreografijom Sandre Bjelan Guska i Josipa Milanovića prisutnim su plesnim pokretom predstavili životne faze Centra za mlade- institucije koja je građena na temaljama potreba mladih ljudi, izgrađena da podrži, ohrabri pruži mogućnosti. U prostorijama sportske dvorane „Renobavis“ u novoizgrađenoj zgradi Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ institucije koja pruža čovjeku mogućnost da se susretne s Bogom, ali i dopušta Bogu da se susretne s čovjekom, na svečanoj akademiji obratio se i gosp. Burkhard Haneke, jedan od direktora Renobavisa, karitativne organizacije rimokatoličke Crkve u Njemačkoj koja podupire jačanje Crkve u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi kroz pastoralne, društvene i socijalne projekte u bivšim socijalističkim državama koji je u svome govoru rekao:

“Danas možemo zajedno slaviti, jer je ovim službenim otvaranjem obilježeno ostvarenje ovog iznimnog projekta, vašeg Centra za mlade koji nosi ime svetog pape Ivana Pavla II. I vjerujte, ovo nije bio veliki projekt samo za vas, nego i za nas. Sredstva, koja smo preko Katoličkog Centra za pomoć u razvoju mogli staviti na raspolaganje, potječu od njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj. Impresivno je vidjeti što ste u Sarajevu ostvarili s ovim sredstvima. Da, i mi sami smo ponosni na to, jer smo mogli dati svoj doprinos. Ali prije svega, danas je važno s velikim priznanjem čestitati svim članovima katoličke Crkve Vaše nadbiskupije, koja je bila odgovorna za izgradnju Centra za mlade.“- zaključivši kako projekt ovakve veličine ne pada s neba, nego kako treba kreativne, angažirane i djelotvorne ljude koji će na njemu raditi, unaprjeđivati se s kojim se složio i vlč. Meinolf Wacker, župnik iz Njemačke iz biskupije Kamen koji je od samog početka podržavao ideju i razvoj Centra za mlade koji je također u svome obraćanju čestitao ravnatelju Maršiću na iznimno značajnom projektu za mlade.

„Stojimo ovdje u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koji Vi, kardinale Puljić, otvarate danas.Zajedno smo sanjali o ovoj kući. Chiara Lubich, osnivačica Pokreta Focolare, koja je danas nazočna duhom, napisala je u veljači 2000. godine: „Molim se da mladi u Sarajevu dobiju ono što oni i Kardinal Puljić žele: kuću, u kojoj je Isus uvijek među vama obasjavajući vas svojom ljubavlju!“ Ove riječi odaju tajnu ove kuće, koja nosi ime Pape Ivana Pavla II. i koja doživljava vas, mlade ljude, kao „ čuvare sutrašnjice“. Uvijek tražite Isusa, koji vas beskrajno voli. Pridržavajte se njegovih riječi koje vječno pozivaju na mir. Nastavite rušiti zidove od predrasuda, tako da ništa ne stoji između vas i Isusa, koristite kamenje za izgradnju mostova. Osjećajte se, kao što vam je Papa Franjo poručio, dijelom Bosne i Hercegovine i, kao takvi, dijelom JEDNE velike obitelji čovječanstva. Budite spremni riskirati i prepustiti se zajedništvu.“- kazao je vlč. Meinolf u svome govoru nakon čega je uslijedila svečana podjela zahvalnica svim donatorima koji su financijski podržali izgradnju Centra, ali i svim pojedincima koji su na razne načine podržavali i pomogli da Centar za mlade „Ivan Pavao II.“ što prije ugleda svjetlo dana.

Program svečane akademije završen je za uz još jedno izvođenje glazbene numere, glazbenih sastava iz Sarajeva nakon čega je uslijedio sveto misno slavlje predvođeno Vinkom kardinalom Puljićem, uz koncelebraciju mnoštva svećenika. Na početku sv. Mise koju su animirali bend Emaus, bend BisSAnto, VIS Emanul i VIS Jukić sve nazočne pozdravio je vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra koji se zahvalio nadbiskupu metropolitu Lavova u Ukrajini mons. Mieczyslaw Mokrzycki koje je devet godina bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II. na poklonjenim relikvijama koji je u svome pismo napisao: „Neka vas blizina sv. Oca Ivana Pavla II. i njegova relikvija koju vam darujem uvijek sve pozivaju na svet život, na ispovijed, na Svetu pričest, na svakodnevnu molitvu kako kod kuće tako i u Crkvi, ali također tijekom vašeg slobodnog vremena, na odmoru“ koje su nakon svete mise ugrađene u oltar kapelice po kome Centar i nosi ime.

Svečano otvorenje zgrade Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ završeno je prigodnim koncertom za mlade i domjenkom, baš kao i domjenkom za VIP goste i prijatelje Centra koje je zaključeno spektakularnim vatrometom.

Važnost postojanja ovakve institucije za sve mlade iz cijele Bosne i Hercegovine potvrdio je i dječak koji je za vrijeme vatrometa razgovarao sa svojim prijateljima o zgradi o kojoj ništa ranije nije znao i pitao prijatelje koji je nakon što su mu objasnili što je Centar kazao: Hvala Bogu da se u ovome dijelu grada uradi nešto dobro. Hoćemo li sutra otići tamo da vidimo što ima?“.