Rusko ministarstvo obrane u utorak je potvrdilo da je Siriji isporučen ruski protuzračni raketni sustav S-300, prenosi njemačka agencija dpa.

Izjave glasnogovornika ministarstva obrane Igora Konašenkova premijeli su ruski državni mediji na koje se pozivaju i strane agencije.

Prema riječima Konašenkova, raketni sustav se nalazi u Siriji kako bi štitio rusku mornaričku bazu u obalnom gradu Tartusu.

U međuvremenu, u Siriji je stanje vrlo teško, a Alep se i dalje nalazi na udaru režimskih i ruskih snaga. Sjedinjene Države su izgubile strpljenje i danas suspendirale pregovore s Rusijom o prekidu vatre, pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna.

“Svima je isteklo strpljenje s Rusijom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Rusija nije poštovala obveze koje je preuzela”, napose u humanitarnim pitanjima i nije “bila sposobna osigurati” da sirijski režim prekine bombardranja što je bilo predviđeno rusko-američkim sporazumom od 9. rujna.

“Naprotiv, Rusija i sirijski režim odabrali su nastaviti vojnim putem”, navodi State Department u priopćenju, optužujući Rusiju i druge sirijske saveznice da pojačavaju napade na civilna područja.
Američke vlasti proučavaju mogućnost “diplomatskog, vojnog, obavještajnog i gospodarskog rješenja” krize u Siriji, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta, istaknuvši ipak nužnost “političkog rješenja”.

Ravnatelji američkih agencija za sigurnost i vanjsku politiku trebaju se u srijedu sastati kako bi predsjedniku Baracku Obami mogli predložiti različite mogućnosti djelovanja nakon prekida pregovora s Rusijom kojima se trebalo pronaći rješenje za sirijski sukob u kojemu je u pet godina poginulo više od 300.000 ljudi.

Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, potvrdio je da bi se na tom sastanku moglo razgovarati o vojnoj opciji, dodavši da državni tajnik John Kerry i dalje s američkim saveznicima zdušno radi na pronalaženju diplomatskog rješenja.

“Time što smo privremeno prekinuli našu bilateralnu suradnju s Rusijom u vezi sa Sirijom nismo zatvorili sva vrata multilateralnom djelovanju”, istaknuo je Toner.

Američki dužnosnici misle da bi nove gospodarske sankcije Rusiji i Siriji bile djelotvornije da se primjenjuju na međunarodnoj razini. Visoki američki i europski dužnosnici trebaju se u srijedu sastati u Njemačkoj.

“Naše stajalište se u biti nije promijenilo”, rekao je Toner.

“I dalje nastojimo na političkom rješenju”.

Sjedinjene Države predvode međunarodnu koaliciju za borbu s džihadističkom skupinom Islamskom državom u Siriji i u Iraku od ljeta 2014., ali Bijela kuća se ne želi miješati u sirijski građanski rat.

Rusija intervenira u Siriji na strani predsjednika Bašara al Asada koji se bori s pobunjenicima, među kojima neke u borbi s IS-om pomaže SAD.

Rusija i SAD se međusobno optužuju za neuspjeh primirja predviđenog njihovim dogovorom od 9. rujna. Ruski i sirijski zračni udari nastavili su se prije jedanaest dana još jačim intenzitetom u pobunjeničkom dijelu Alepa.

Washington je, izgubivši strpljenje, u ponedjeljak prekinuo pregovore s Moskvom.