Prođe li zakon, novi penzioneri u FBiH dobivat će u prosjeku 150 do 300 KM manje!?

0
914

Svi oni koji od 1. jula odu u penziju gotovo automatski će u prosjeku dobiti manje penzije između 150 i 300 maraka u slučaju da u Domu naroda FBiH prođe prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je već dobio potporu u Zastupničkom domu.

Donošenje novoga zakona dio je reformskih obveza na koje su pristale vlasti u FBiH, no zasigurno ne i na ovakve drastične izmjene. Izmjene odredaba ovoga zakona rezultat su procjene kako dovesti Zavod za penzijsko i zdravstveno osiguranje na pozitivno poslovanje jer sadašnji trend ne obećava. Uz to, najavljuje se povratak u prava bivših vojnika kojima su ona oduzeta kroz revizije.

Tužbe sudovima

“Ako u proceduri imamo zakone, kao što je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se tiče svih nas, onda je zaista nepotrebno srljati u brzo donošenje koje će mnoge oštetiti, neće biti provedivo ili ćemo zbog procedura donošenja završiti na Ustavnom sudu”, poručila je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Zahvaljujući novom zakonu, FBiH dobiva bodovni sustav za izračun visine starosnih penzija. U praksi će to značiti da će budući penzioner za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH.

Kad podnese zahtjev za penziju, broj tako ostvarenih bodova bit će pomnožen s općim bodom 13,6. Tako će svatko moći okvirno izračunati svoju penziju. I upravo ta činjenica je jedna od najproblematičnijih. Zbog toga su iz Kluba Hrvata u Domu naroda uložili više amandmana kojim se traži njegovo povećanje s obzirom na rast bruto plaća.

vecernji.ba