Priča samohranog oca: ‘Kad je kćerkica imala mjesec dana, njena majka nas je napustila’

0
951

Richardu Johnsonu život se iz temelja promijenio u siječnju 2015. godine kad mu se rodila kćerkica Persephone. Taman kad se činilo da mu sve u životu dobro ide, žena ga je napustila i s kćeri pobjegla u Kaliforniju.

“Još uvijek ne znamo zašto, ali vjerujemo da ima veze s postporođajnom depresijom”, kaže Richard.

Iako često možemo čuti priče o tome kako su očevi napuštali majke svoje djece i ostavljali ih da se same snalaze kako znaju i umiju, u zadnje se vrijeme sve više javljaju slučajevi u kojima je majka ona koja napušta obitelj, a najčešći je razlog upravo postporođajna depresija.

Ubrzo je njegova supruga zaprijetila da će Persephone dati na posvajanje ako on ne preuzme brigu o njoj. I tako se Richard našao kao samohrani otac bebe stare mjesec dana. Nikad se u životu nije morao brinuti za tako malo dijete i suočio se s mnogim nesigurnostima. Očajnički tragajući za savjetima, nabasao je na Facebook stranicu Life of Dad na kojoj očevi dijele svoja iskustva i pružaju si međusobnu podršku.

Richard, koji tvrdi da mu je grupa puno značila u prvim danima roditeljstva, odlučio je podijeliti svoju priču.

“Kad smo nas dvoje ostali sami, slučajno sam naišao na ovu stranicu. Bio sam nervozan i preplašen oko uloge oca, a budući da sam postao samohrani otac, morao sam preuzeti dvije uloge, a nisam bio siguran da će mi to uspjeti”, započeo je s opisom početka svoje roditeljske avanture.

“Pročitao sam svaku knjigu o roditeljstvu na koju sam naišao i proveo preko 1000 sati na YouTubeu proučavajući sve: od toga kako lakirati nokte i plesti joj pletenice do uobičajenih problema s kojima se roditelji susreću. Poslije toga počeo sam pažljivije pratiti stranicu Life of Dad te shvatio da postoji još puno očeva u istoj situaciji”, kaže Richard.

Tvrdi da mu je stranica puno pomogla kako praktičnim savjetima tako i podrškom koja mu je trebala da skupi samopouzdanje i upusti se u odgoj kćeri.

“Sad smo oboje jako sretni i nastavljamo zajedno odrastati svaki dan. Ona je 10 mjeseci stara, a mene prijatelji stalno pitaju za roditeljski savjet. Prešli smo dug put, kćer i ja, i svakako je za to dijelom zaslužna ova stranica i ljudi na njoj. Željeli smo vam zahvaliti za to”, zaključio je Richard.

Ovaj mladi otac dobio je veliku podršku na stranici koja broji milijun i četiristo tisuća pratitelja.

Sretan je što uspijeva biti dobar otac svom djetetu, a također je zamolio komentatore da se suzdrže od vrijeđanja njegove bivše žene, prenosi Index.hr.

“Ona je još uvijek majka mog djeteta i ja joj želim samo najbolje. Postporođajna depresija je užasno iskustvo koje ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”, objasnio je.