Posla za zanatlije u BiH ima, ali nitko ne želi na zanat

0
1084

Zdravstveni radnici, zanatlije, informatičari, radnici u turizmu i elektrotehničari kadar su koji bi u BiH najlakše trebao doći do posla jer su ova zanimanja deficitarna i ponuda poslova bila je veća od potražnje u prvoj polovici ove godine.

 

 

S druge strane, u oblasti računovodstva, administrativnih usluga i menadžmenta došlo je do “zasićenja”, pa trendovi na tržištu rada govore kako je posao najteže pronaći u ovim oblastima.

 

Pokazalo je ovo istraživanje portala “Posao.ba”, specijaliziranog za ovu oblast, a koje je obuhvatilo razdoblje od prvih šest mjeseci 2016, prenose Nezavisne.

 

Prema istim podacima, komercijalisti, informatičari, menadžeri, ugostitelji i ekonomisti, kadar su koji su poslodavci u BiH za prvih pola godine najviše tražili kako bi ih zaposlili.

 

Međutim, iako za zanatliju posla ima na gotovo svakom kutu, njih jednostavno nema.

 

Inače, kada je teritorijalna zastupljenost u pitanju, najveći broj oglasa za posao, i to 30,6 posto, odnosio se na područje Sarajeva, a zatim od većih gradova slijede Banja Luka, Mostar i Tuzla.

 

Statistika istraživanja pokazuje kako je ukupan broj oglasa za prvih pola godine veći za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a oglašeno je ukupno 11.305 radnih pozicija, što je za 6,6 posto više u odnosu na prva dva kvartala 2015. godine.

 

Deficitarne kategorije:

 

1. Zdravstvo

 

2. Zanatske usluge

 

3. Informatika

 

4. Turizam

 

5. Elektrotehnika

 

Suficitarne kategorije:

 

1. Računovodstvo

 

2. Administrativne i slične usluge

 

3. Menadžment

 

4. Ekonomija, bankarstvo i finansije

 

5. Marketing-PR