Kako na posao putuje predsjednik Austrije

0
1337

Alexander Van der Bellen novi je predsjednik Austrije.

Alexander Van Der Bellen pobjednik je predsjedničkih izbora u Austriji s osvojenih 53,8 posto glasova. Kandidat ispred ekstremno desne Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 46,2 posto glasova.

Van der Bellen osvojio 2.472.892 glasova, a Hofer 2.124.661, odnosno 348.231 manje u odnosu na pobjednika Van der Bellena.

Procenat izlasnosti na predsjedničkim izborima bio je 74,2 posto.

Van der Bellen, koji je bivši lidera stranke Zelenih, će 26. januara 2017. godine podnijeti zakletvu i tako stupiti na dužnost predsjednika Austrije, koju će obnašati narednih šest godina. Nakon što promijeni adresu i pređe u palatu Hofburg, Van der Bellen će mjesečno zarađivati 24.000 hiljade eura.

Austrijski magazin “Heute” danas je objavio zanimljivu fotografiju na kojoj je prikazan novoizabrani predsjednik Austrije kako ide na posao.

Ovo ni po čemu ne bi bila vijest, ali činjenica da predsjednik jedne od najuređenijih zemalja na svijetu i države sa boljim socijalno-političkim uređenjem nego Njemačka i Švedska, na posao ide pješke, bez skupocjenih automobila i odijela rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Na fotografiji se može primijetiti čak ni da van der Bellen nije uopšte bolje odjeven nego ostali građani Austrije, niti se po bilo čemu može primjetiti da je lider države.

Fotografija je također zanimljiva zbog činjenice da tročlano Predsjedništvo BiH godišnje izdvaja stotine hiljada na kupovinu i održavanje službenih automobila.

Zaista je bespotrebno porediti standarde i prilike u kojim žive građani BiH i Austrije, te se zamisliti nad ovom fotografijom.

Poređenja radi, novi službeni automobil člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića plaćen je 200.000 KM.