POKRENULA SE LAVINA

0
1162
18.08.2011., Sesvete - U Sesvetama je otvorena 48. po redu Super Konzum prodavaonica. Super Konzum otvorili su Ante Todoric, Agrokorov izvrsni potpredsjednik Poslovne grupe Maloprodaje i Jure Rados, direktor maloprodaje i marketinga Konzuma. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Radnicima je DOSTA istupaju sve više!

‘Radila sam bez pauze, bez slobodnog dana… Jela sam u podrumu, pored kante za smeće’

Nakon proživljenog straha odlučila je posjetiti psihijatra, rekla nam je ogorčena djelatnica Konzuma.

Pokrenula se lavina ispovijedi iz Konzumovih prodavaonica nakon šokantnih priča koje su stigle na našu redakcijsku adresu.  Nažalost, ovoj priči nije došao kraj. Naime, javila nam se još jedna ogorčena radnica (podaci poznati redakciji) koja je zbog stresa i napada završila i na psihijatriji.

”Moja priča počinje kad sam doživjela napad od kolege, govorio mi je da sam  glupa i da se on ima pravo derati na mene jer je on moj radni kolega a ne sin. Radili su mi obračun na ime kolegice iz druge smjene, prijetio mi je. Od tada mi se uvukao strah i završila sam na bolovanju, počinje nam svoju priču. ”Od tada imam strah raditi na blagajni. Premjestili su me u Konzum u Sarajavsku ulicu, gdje su me ponovno stavili  da radim na blagajni iako su upozoreni da tu ne mogu radit,” govori nam  i dodaje kako tu priča tek počinje. ”Šefica mi tu nije dozvoljavala slobodan dan,  bila je nekulturna prema meni, ignorirala me u potpunosti”, priča nam ona .

Nakon ponovno proživljenog straha odlučila je posjetiti psihijatra. ”Psihijatrica mi je rekla da izgledam očajno i da zaboravim na Konzum”, prepričava nam i dodaje kako je htjela pronaći rješenje i odlučila moliti Konzum da je prebace u dućan u kojem neće imati toliko stresa.

Nakon toga dobila je premještaj u dućan na Markuševcu. Mislila je da je njezinim mukama došao kraj. ”Dobila sam premještaj na odjel kruha  i peciva, te nakon dva sata dobijem naređenje da moram raditi na blagajni. Tu sam se rasplakala i nazvala sindikalnu povjerenicu koja ima je objasnila da imam dogovoreno što smijem raditi, a što ne”, priča nam i dodaje kako je mislila da se situacija smirila. ”Idući dan uslijedio je šok, ostavili su me doslovno samu na tom odjelu i ismijavali me”, prepričava nam.

Nakon dramatičnih događaja odlučila je otići na pauzu. ”Šefica mi je rekla da nema pauze, kako nema pitala sam, zakonski imam pravo na pauzu. Odlučila sam  ipak, svojevoljno otići na pauzu”, kaže nam. Kada je došla i vidjela gdje radnici jedu doslovno se šokirala.  ”To je nešto prestrašno, to trebate vidjeti, jedemo u podrumu, pored kante za smeće, nešto odvratno. Ljudi se boje svjedočiti o nemilim događajima, ne znam zašto ali se boje”, govori nam radnica i dodaje kako je odnos prema čovjeku katastrofalan.

2016-08-07_111454

 

Mjesto gdje radnici u Konzumu jedu

”Ti si za njih ambalažni otpad, ništa ne vrijediš, rade s nama što oni hoće, doslovno se iživljavaju nada nama. Uopće nas ne primjećuju, nema pozdrava, niti bilo kakve komunikacije, jedino kada pogriješiš onda stupaju u komunikaciju… Pretpostavljate kakvu”, ispričala nam je ova ogorčena radnica i svoju priču završila riječima: ”Konzum ide, raste, cvijeta, a mi tonemo”.

Redovni kupac u Konzum trgovinama kazao nam je kako je doživio u svojoj kvartovskoj trgovini u Zagrebu kako u smjeni radi jedna jedina radnica.

“Poslužuje kruh, reže salamu i naplaćuje na blagajni, vidio sam na svoje oči”, kaže nam. “Zamislite samo kako je to stresno. Opravdanja za takvu situaciju nema. Kako da ta žena ode na pauzu, na wc”, pita on.

Prava radnika? Da, postoje – na papiru.