U petak velika promjena vremena u cijelom regionu

0
783

Protekle dane region su okovale ekstremno niske temperature. Oboreni su rekordi stari nekoliko desetljeća, a stanovnike regiona u narednim danima očekuju nove promjene vremena.

Najveće promjene očekuju se od četvrtka kada će porasti temperatura, a zatim u petak kada su najavljene velike padavine u obliku snijega.

BOSNA I HERCEGOVINA

U srijedu u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, mjestimično i sa slabim snijegom ponegdje u sjevernim područjima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Jutarnja temperatura od -18 do -12, na jugu od -7 do -1, na planinama do -21, a najviša dnevna od -8 do -2, na jugu od -1 do 4 stepena.

Četvrtak ujutro očekuje se malo do umjereno oblačno, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U večernjim satima u Hercegovini i većem dijelu Bosne sa kišom i snijegom. Padavine slabog intenziteta. Jutarnja temperatura od -15 do -8, na jugu od -4 do 0, na planinama do -18.

U petak pretežno oblačno vrijeme. U Bosni najprije kiša koja će postupno prelazit u susnježicu i snijeg. Na planinama sa snijegom. Tokom dana, povećanje sniježnog pokrivača. U Hercegovini sa kišom, a moguća je i pojava susnježice. Visina novog snijega u toku 24 sata od 5 do 15 cm, a u višim područjima i do 35 cm. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 0 do 4, na planinama do -10. Poslijepodne, pad temperatura zraka.

SRBIJA

U srijedu ledeno jutro naročito u južnoj polovini zemlje gdje će biti više vedrine, dok će u sjevernoj polovini uz više oblačnost biti uslova za slab kratkotrajan snijeg. Dnevna temperatura u blagom porastu u odnosu na utorak.

U četvrtak još malo toplije vrijeme. Ponegdje će biti uslova za duže zadržavanje magle. Jutro i dalje veoma hladno od -25 C do -10 C, dok će maksimalna biti u porastu od -7C na jugoistoku do 0 stepeni na zapadu. U noći ka četvrtku na sjeveru i zapadu naoblačenje sa kišom koja će se lediti pri tlu. U toku prijepodneva uslijed pada temperature po visini kiša će preći u snijeg, a padavine će zahvatiti veći dio zemlje.

Do subote ujutru očekuje se od 5 do 15 cm novog sniježnog pokrivača, na planinama i do 20cm novog snijega. Poslije blagog plusa u petak za vikend ponovo uz maksimalne temperature ispod nule.

HRVATSKA

U srijedu vrlo hladno te promjenljivo oblačno. Uz više oblaka u Dalmaciji mjestimice oborina, većinom susnježica i snijeg pa će lokalno nastati i tanji snježni pokrivač.

Od četvrtka toplije uz jače naoblačenje s kojim će oborina već biti navečer na sjevernom Jadranu, a u petak diljem zemlje, lokalno u gorju i na moru i obilnije.

U petak će posebno u gorju nastati i novi snježni pokrivač, a u nizinama sjeverne Hrvatske moguća je i ledena kiša. U četvrtak će zapuhati jugozapadnjak koji će u petak na moru okrenuti na jugo i pojačati.