Na VI. Izbornoj skupštini Mladeži HDZ BIH Županije Središnja Bosna, održanoj 10.02.2017.godine, za novog predsjednika Županijskog odbora Mladeži HDZ BIH ŽSB Županije Sredinja Bosna (ŽO MHDZ BiH ŽSB) izabran je Travničanin Goran Pejaković.

Na toj dužnosti naslijedio je dugogodišnjeg predsjednika Gorana Lulića iz Kiseljaka. Na istoj Izbornoj skupštini izabrana su i 23 člana Županijskog odbora iz svih 11 općina ŽSB. Izbor novog saziva ŽO M HDZ BiH ŽSB bio je i povod za razgovor s novim predsjednikom, kojeg smo zamolili za nekoliko osvrta u pogledu predstojećeg rada i budućnosti novog saziva ŽO u ovom dvogodišnjem mandatu, kao i za pozicioniranje ŽO kojeg predvodi u kontekstu završnog izbornog procesa na razini BiH koji će se održati 10.03.2017. godine.

 

U ekskluzivnom intervjuu za portal Vitez.info Goran Pejaković je otkrio neke detalje o sebi, ali i nagovijestio neke smjernice budućeg rada Mladeži HDZ BIH ŽSB.

 

 

 

Vitez.info: Gospodine Pejakoviću, možete li nam reći nekoliko riječi o sebi, Vašem političkom iskustvu te Vašem viđenju organizacije koju će te voditi naredne dvije godine.

 

Goran Pejaković: Prije svega želim iskoristiti i ovu priliku i zahvaliti se mom prethodniku na svemu što je učinio i radio za organizaciju kojoj sam sada na čelu. Pomno sam slušao izvještaj o radu kolege Lulića, iz čega se vidi kako se mnogo toga radilo i uradilo. Ipak, želim reći kako je na mene poseban utisak ostavilo 190 nazočnih izaslanika koji svjedoče o snažnoj, stabilnoj i ljudskim kapitalom bogatoj organizaciji. Prethodno su kompletirane sve općinske organizacije, njih 11, u izbornom procesu kroz sve te organizacije prošlo je blizu 700 predstavnika mladeži, što svakako demonstrira jednu snagu MHDZ BiH u ŽSB. Naravno, treba definirati program i plan rada i te ljude staviti u funkciju stranačke infrastrukture. Svakom članu naći prostor za vlastitu afirmaciju kroz stranku, a sve u cilju jačanja stranačkih kapaciteta u svakom smislu. Inventura će tek uslijediti. Cilj mi je obići sve općinske organizacije, upoznati se s članstvom, razgovarati o problemima i potrebama, a vjerujem kako ću tada moći dati konačan i detaljan presjek stanja stvari. To bi bio kratak odgovor na drugi dio vašeg pitanja. Što reći o sebi? To sam uvijek rado prepuštao drugima jer kako se kaže, nezahvalno je govoriti o sebi ali ukratko istaknuo bih; dužnost predsjednika ŽO MHDZ BiH ŽSB preuzeo sam istovremeno obnašajući funkciju pomoćnika ravnatelja u Hrvatskoj bolnici „dr fra Mato Nikolić“, gdje sam posebno ponosan na osobni doprinos u izgradnji šeste lamele. Istovremeno sam i doktorant na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Političko iskustvo stjecao sam u okvirima OO HDZ BiH Travnik, u organizaciji travničke MHDZ BiH, gdje sam bio jedan od voditelja kampanje našeg kandidata na ovogodišnjim lokalnim izborima, a dao sam i svoj doprinos u nastanku „Promemorije travničkih Hrvata“ kao povijesnog dokumenta koji sadrži načela uređenja Travnika kao moderne gradske zajednice kao ravnopravnih građana, naroda i gradskih područja. Smatram kako imam dovoljno profesionalnog i političkog iskustva kojeg sam spreman staviti na raspolaganje i ugraditi u rad ŽO MHDZ BiH ŽSB, a ujedno očekujem od svih kolega pomoć i podršku.

 

Vitez.info: Na Konvenciji su se neki našalili s tezom “bitno je biti Goran i odmah si predsjednik“, aludirajući na Vas i Vašeg prethodnika i imenjaka.

 

Goran Pejaković: Simpatična doskočica moram priznati, ali šalu na stranu. Doista sam sretan što sam imao protukandidata čime je potvrđena demokratska zrelost i ozračje u kojem smo funkcionirali prethodnih nekoliko dana. Kolegu Petrovića osobno nisam poznavao, ali ono što mogu i ovim putem potvrditi od suradnika i izaslanika na terenu, kako se radi o kompetentnoj osobi i jakom protukandidatu. Također, drago mi je da su se u unutarstranačkoj kampanji koristile metode primjerene demokratskim standardima, bez teških riječi i ogovaranja. Lobiranja su sastavni dio i uobičajena praksa, a samim time je i interes za ove izbore u Mladeži podignut na višu razinu, što je također pozitivna i poželjna konzekvenca kao krajnji ishod ovog izbornog procesa, a nadam se da će ovaj impuls i pojačan interes ostati i u nastavku funkcioniranja ŽO MHDZ BiH ŽSB. Izbori su iza nas, moja platforma će biti zajedništvo i predan rad, nema pobjednika i poraženih. Od izaslanika i članova ŽO HDZ BiH ŽSB nagrađen sam ovom časnom ulogom, a oni koji nisu uspjeli u svojim izbornim ambicijama i željama, poručujem da se ne osjećaju poraženo, a ja ću učiniti sve što je s moje strane da to doista i bude tako. Mi smo tim i tako se želim ponašati, a uostalom i politički trenutak i društveni ambijent nam ne dopušta da se bavimo sami sobom, te mislim da pravo na takav luksuz nemamo. Također, moj dojam je kako se nemamo pravo odricati bilo koga. Svaki član je podjednako važna karika u ostvarenju konačnih ciljeva stranačke politike. Idemo definirati ciljeve i oblikovati strategiju djelovanja za dostizanje istih u čemu će svi imati svoje specifične zadatke. Smatram kako je to jedini ispravni put u političkom djelovanju. Narednih dana ću obaviti konzultacije i razgovore sa svima, nadam se suradnji i pozitivnim iskoracima.

 

Vitez.info: Na koji način planirate unaprijediti rad ŽO MHDZBIH ŽSB?

 

Goran Pejaković: Fokus će biti na jačanju zajedništva, širenju članstva, proširenju dijapazona aktivnosti i jačanju pozicije Središnje Bosne u strukturama MHDZ BiH. U konačnici, namjera je da ŽO MHDZ BiH ŽSB pozitivno utječe na poziciju mladih u našoj županiji i sveukupni razvoj iste. Strategiju i plan aktivnosti tek trebamo utvrditi, o tome će se odrediti stranačka tijela koja ćemo uskoro kompletirati. Naravno, imam određene ideje i planove za budući rad naše organizacije koje ću ponuditi ŽO MHDZ BiH ŽSB. Ono što mogu reći u ovom momentu, a mislim da sam i kroz prethodna pitanja načeo tu priču, jeste kako sam se na terenu uvjerio da doista imamo ljude različitih profila, kvalitetne u onom što rade i predstavljaju. Znatan broj članova Mladeži su vijećnici u općinskim vijećima, imenovani i izabrani na različite funkcije na svim razinama vlasti u BiH, te angažirani na različitim poslovima u politici, ali i u drugim segmentima društva. Kroz ŽO MHDZ BiH ŽSB kao krovnu organizaciju, Odbore sa specijaliziranim aktivnostima i poslovima koje namjeravam ustanoviti, kao i kroz druge oblike unutarstranačkog organiziranja u strukturi ŽO MHDZ BiH ŽSB, namjera je osigurati široku lepezu organizacijskih oblika i aktivirati za što veći broj učesnika. Kada je veći broj ljudi prisutan, osobito onih koji imaju stanovita iskustva i znanja, onda ne sumnjam u veliki broj ideja i inovativnijih pristupa. Svi su nam važni, nema više ili manje važne općinske organizacije. Važan nam je svaki pojedinac, osobito onaj koji je spreman sebe, svoje vrijeme, znanje i vještine staviti na raspolaganje ŽO MHDZ BiH ŽSB. Naravno, ono što je dobro, projekti i ideje koje su već zaživjele i našle konkretnu primjenu, namjeravam i dalje implementirati. Detaljnije o svemu uskoro ćemo se odrediti na nekoliko narednih sjednica ŽO MHDZ BiH ŽSB.

 

Vitez.info: Kako ste zadovoljni odnosom Središnjice Mladeži HDZ BiH, kao krovne organizacije Mladeži u BiH prema Vašoj županijskoj organizaciji, te da li su u tom pogledu mogući iskoraci, odnosno ima li Vaš ŽO, kandidate za istaknute dužnosti u vrhu stranačke Mladeži, kakve su Vam ambicije?

 

Suradnja s rukovodstvom Mladeži na razini Bosne i Hercegovine je korektna, ali u svakom slučaju moja razmišljanja i uvjerenja polaze od stanovišta da ta suradnja može i mora biti puno bolja, konkretnija, intenzivnija i snažnija u svakom pogledu. Naime, ŽSB mora biti jedan od nositelja aktivnosti Mladeži HDZ BiH. To nije tek tako izrečena tvrdnja ili paušalna ocjena, već se temelji na relevantnim pokazateljima. ŽSB je jedina županija sa dvocifrenim brojem OO Mladeži u strukturama HDZ BiH. Dakle, ŽSB ima najveći broj OO Mladeži HDZ BiH, te je jedna od dvije najveće županije po broju glasova i broju Hrvata. Stoga, očito je kako naša trenutna pozicija nije adekvatna. Mi želimo još bolju suradnju sa središnjicom, ali ujedno želimo i da snaga ŽSB bude prepoznata sukladno ostvarenim rezultatima. Sada to nije slučaj. ŽSB mora imati veći utjecaj u Mladeži HDZ BiH. Raspolažemo kvalitetnim kadrovima, a iste ćemo i ponuditi u nastavku izbornih procesa. Naposljetku, ako su iskustva starijih kolega pokazala kako u stranačkoj hijerarhiji treba biti 4 – 5 potpredsjednika ili zamjenik predsjednika iz Središnje Bosne, ne vidim razloga zbog čega identičan kriterij ne bismo mogli ugraditi u rad Mladeži. Dakle, o ovim pitanjima imat ćemo razgovor i dogovor na razini ŽO MHDZ BiH ŽSB. Inzistirati ću da sva priča u tom smislu bude prvenstveno sučeljavanje argumenata. Uvjeren sam kako će ŽO MHDZ BiH ŽSB biti jedinsten. Ukoliko procjenimo da ŽSB treba dati kandidata za predsjednika MHDZ BiH, to ćemo i učiniti. Ne bojimo se takve izborne bitke. Procjena će se temeljiti na analizama, a ne na osobnim ambicijama bilo koga. Dakle, da budem jasan, kao predsjednik ŽO MHDZ BiH ŽSB ne isključujem mogućnost kandidata iz Središnje Bosne za predsjednika Mladeži HDZ BiH. U ŽSB imamo veoma mnogo obrazovnih i sposobnih kandidata koji bi sigurno mogli kvalitetno obnašati tu poziciju. No, bez obzira na konačan ishod očekujem dobru suradnju s budućim predsjednikom, ma tko on bio, kao i svim drugim organima unutar stranke.