OPTUŽENA ZA POTPORU TERORISTIMA: U BIH posve normalno radi TV kuća koja je čak i Saudijcima radikalna

0
1157

Ministarstvo za kulturu i informiranje Saudijske Arabije je priopćilo da je u toj zemlji zatvoren ured katarske TV mreže Al Jazeere, javlja Anadolija.

Saudijska novinska agencija SPA je navela da je Al Jazeeri oduzeta dozvola za rad te zatvoren ured u Saudijskoj Arabiji.

Isti izvor je potvrdio da je ovakva odluka donesena zbog, kako se dodaje, podrške terorizmu.

“Ovakva odluka je donesena zbog toga što Al Jazeera popularizira planove terorističkih grupa, podržava pokret Huti u Jemenu, nanosi štetu suverenitetu Saudijske Arabije i izaziva tenzije u našoj zemlji”, navodi Saudijska novinska agencija.

Katarska TV mreža Al Jazeera se još nije oglasila u vezi s ovom odlukom saudijskih vlasti.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su priopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je, također, diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za suradnju sa šiitskim pokretom Huti, bliskog Iranu.

S druge strane, Katar je izrazio žaljenje zbog odluke arapskih država da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu. Odbacili su optužbe za terorizam, tvrdeći da ga sankcije neće pogoditi./HMS/