OPREZ ! Dječak iz BiH igrao “Plavog kita”: Nanio sebi ozljede, sve otkrila učiteljica

0
2025

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošlog tjedna da učenik igra igricu poznatu kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole za agenciju Patria.

Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uvjetom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja ŽS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana prije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu.

Igrica je već raširena u svijetu i regiji, a može dovesti čak i do samoubojstva djeteta. – Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primjetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji.

Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja – kazao je direktor ove škole za Patriu. Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi nanio lakše ozljede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta.

Još uvijek nema reakcije ministra za obrazovanje, znanosti i mlade ŽS Elvira Kazazovića koji je obaviješten o ovom incidentu. Zatraženo je da Ministarstvo izda upozorenje školama u vezi ove opasne pojave.

Kako počinje igrica – Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”. Opasna igrica funkcionira tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj od društvenih mreža dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne postavljati zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji Igrica tjera djecu i tinejdžere koji je igraju da se samoozljeđuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju. U Rusiji su zabilježeni slučajevi samoubojstva zbog ove igrice, jer onaj tko pokuša prestati ili je obrisati počinje dobivati prijeteće poruke. Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dječak počeo igrati igricu, ali su njegovi prijatelji obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.