Općine sa neustavnim grbovima u BiH

0
1455

Brojni grbovi u Bosni i Hercegovini su sa simbolima koji ne pripadaju svim konstitutivnom narodima. Godinama traju i borbe političara iz oba entiteta za ukidanje istih. Da bi se izbjegla diskriminacija državni i entitetski ustavni sudovi su brojne osporili. No, neke sudske odluke su samo mrtvo slovo na papiru.

Grb Banjaluke sa četiri slova S prikazuje obilježja samo jednog od konstitutivnih naroda. Neustavan je od februara 2013. godine, ali se i danas koristi.

“Ustavni sud RS jeste proglasio neustavnim grb Banjaluke i on se još uvijek koristi. Mi ćemo pokrenuti postupak nabavke. Do sada su dva postupka bila neuspješna. Nadam se da će biti treća sreća i da će Banjaluka što prije dobiti grb koji će biti ustavan”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Jedno od idejnih rješenja za novi grb bilo je ono koje prikazuje rijeku Vrbas i dva bika zbog specifične tradicije – borbe bikova u Krajini. Ali s obzirom da nije ispoštovana procedura, umjesto konkursa, bila je pogodba između tadašnjeg gradonačelnika i autora, ovo rješenje nije zaživjelo. Za Banjalučane idealan grb bio bi sa motivima:

Anketa

1. List kestena, most.

2. Kastel, zgrada Vlade jer je to najljepše

3. Ja bih volio da vidim siluete muškarca I žene jer ljudi čine grad

Grbovi Banjaluke, Nevesinja, Vlasenice, Kantona 10, proglašeni su neustavnim. I entitet Federacija BiH još nema obilježja koja prihvataju sva tri naroda.

Šahovnica, četiri slova S, orlovi, ljiljani, polumjesec, križevi i krstovi, simboli su na brojnim grbovima u Bosni i Hercegovini. Vlasti iz oba entiteta godinama vode međusobnu bitku za njihova ukidanja, pozivajući se na diskriminaciju nekog od tri naroda.

Političari iz RS godinama traže ukidanje grbova u Bosanskoj Krupi, Cazinu, Ključu, Velikoj Kladuši, Brezi, Visokom, Zenici, Posušju, Kupresu…uz obrazloženje da njima ne mogu biti simboli polumjesec, šahovnica, džamija. Sporan je i grb Posavskog kantona jer sadrži šahovnicu i dva zlatna ljiljana.

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za to pitanje. Vruć krompir prešao je u ruke entitetskih ustavnih sudova