OI: Srbiji triler, Hrvatskoj ovacije za veliki uspjeh

0
845
Hrvatski košarkaši u napetoj završnici poraženi su od Srbije rezultatom 86:83. Vodli na poluvremenu, bili u velikom zaostatku kroz Q3, no sve je završilo trilerom u kojem smo izvukli deblji kraj.

U utakmicama u kojima se pobjednik često ne može odrediti sve do posljednjih sekundi važan je svaki napad. Hrvatski košarkaši pametnom su igrom dokazali da su s pravom sudionici četvrtfinala Olimpijskih igara. Pomnom selekcijom šuta, pravim defanzivnim reakcijama u odsudnim trenucima dalo se naslutiti već  od samog početka utakmice da je Srbija itekako prolazna. U polufinalu su već čekali Australci. Ipak, nas tamo neće biti…

Kada smo na poluvremenu konačno digli glavu iz papira, mogli smo uočiti jedan ogromni zaostatak u statističkom parametru zvanom skok u napadu. Srbija je imala čak 11, Hrvatska samo tri napadačka skoka, automatski i prilika za poene iz “drugih pokušaja”. Unatoč tome, ili baš zato, Srbija na poluvrijeme odlazi sa šest poena zaostatka. Podatak o srpskom postotku šuta iz igre u prve četiri minute utakmice (1/11) mora govoriti puno.

Međutim, bilo je to poluvrijeme na mali broj poena u kojem se sve greške mogu oprostiti, ali se zato one u nastavku susreta plaćaju dvostruko. Naši košarkaši to su i naučili prošle večeri u Carioca Areni kroz treću četvrtinu. Hrvatska je do prednosti od 38:32 za poluvrijeme stigla prvenstveno zahvaljujući sjajnom Bojanu Bogdanoviću čije su četiri trice u dotadašnjem razdoblju odredile distinkciju na semaforu. Iako smo, kako rekosmo, skakački zaostajali, šutevi hrvatskih košarkaša bili su precizniji, iako malobrojniji.

Srbija je u prvom poluvremenu imala 40 ispaljenih šuteva iz igre, Hrvatska tek 26, ali je onaj dvadeset i sedmi bio identičan prvome. A to znači – zakuvacanje. Otvorio je Bilan s četiri poena, a prva minuta drugog dijela pripala je Mariju Hezonji koji je još jednom pokazao zašto ga treba koristiti na svim pozicijama.

Problemi su počeli s prekršajima, s kojima nismo bili u dobrim odnosima. Već u uvodne tri minute utakmice bili smo u bonusu, na poluvrijeme su Bilan i Ukić otišli s tri osobne pogreške, Značilo je to više vremena za Hezonju i na poziciji razigravača, no s time igrač Orlando Magica nije imao nikakvih problema.  Što zbog tih prekršaja, a što zbog drugačijeg ulaska Srbije u igru, zazvonilo je na uzbunu…

Napravili su Srbi 11:2 u uvodne četiri minute drugoga dijela, a posebno je zaboljelo zakucavanje Raduljice nakon kojeg je izbornik Petrović morao posjesti petorku na klupu kako bi se sve “resetiralo”. Srbija je početnom čvrstinom anulirala svoj zaostatak s poluvremena pa se u jednom duelu Šarića i Jokića počela ogledati nervoza u hrvatskim redovima.

Dok se čekao učinak hrvatskog, Bojana Bogdanovića, onaj drugi je pogađao trice. Bogdan Bogdanović otisnuo je Srbiju na 54:46 u sedmoj minuti nastavka utakmice. Kod Bojana je dugo stajala brojka 16 u rubrici poena još iz prvog dijela. Sve je primijetnije bilo kaskanje hrvatske obrane za sve rastrčanijom Srbijom koju je izbornik Saša Đorđević nedvojbeno motivirao u poluvremenu. Neće proći dugo, otvorit će Srbi i dovznamenkastu prednost pa će Petrović na 2.32 do kraja Q3 opet poludjeti na klupi.

Treća četvrtina u kojoj smo primili čak 34 koša (više nego u cijelom prvom poluvremenu!) ipak nije odlučila polufinalista Olimpijskih igara. Kroz dvije velike serije Srbija je jednostavno – kreativnošću, brzinom i agilnošću prelomila jedan dio susreta. Samo je Bogdan Bogdanović u Q3 zabio tri trice, cijela Hrvatska niti jednu. Učinili su njegovi igrači točno ono što je izbornik Đorđević tražio – izašli na parket u treću četvrtinu i dobili bitku, ali ne i utakmicu. Zaostatak od 14 poena i dalje je bio dohvatan.

Vratili smo se na 68:72 iako smo, kao i kroz cijelu utakmicu imali problema s prekršajima. Završnicu ogleda obilježio je niz slobodnih bacanja, a drama je počela na 4.14 minuta do kraja. Mario Hezonja bio je na pravom mjestu, iza linije 6.75 metara i pogodio za priključak (71:74). Nije tu stalo, jer i Srbi su bili u svojim problemima s osobnim pogreškama – Bogdan Bogdanović nije odigrao zadnje tri minute ogleda.

Bez njega je to već izgledalo mnogo drugačije u srpskoj igri, opet se išlo na centre, prvenstveno Raduljicu koji je na koncu i postigao važno slobodno bacanje za srpskih 79:75. Hrvatska je promašila tri vanjska šuta (Simon, Bogdanović, Hezonja u zadnje dvije i pol minute, jedan je napad i istekao pa je vrijeme neumitno curilo. Opet smo bili blizu, kao i u mnogim međusobnim susretima prijašnjih desetak godina. Ali, nije moglo proći…

OI – košarka (M), četvrtfinale

Hrvatska – Srbija 83:86 (19:20, 19:12, 14:34, 31:20)

Hrvatska: Babić 4 (2-4), Krušlin, Stipčević, Simon 8 (2-2), Hezonja 16 (6-6), Šarić 7 (1-4), Ukić 4 (1-2), Planinić 6 (6-6), Bilan 10 (2-2), Šakić, Arapović, Bogdanović 28 (10-12)

Srbija: Teodosić 9 (4-5), Simonović, Bogdanović 18 (1-1), Marković 12 (4-5), Kalinić 6 (2-2), Nedović, Birčević, Raduljica 12 (4-6), Jokić 12 (5-6), Štimac, Jović 9, Mačvan 8