Oglasili se navijači Širokog Brijega: Pročitajte saopćenje

0
1075

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o suspenziji stadiona Pecara u Širokom Brijegu do okončanja disciplinskog postupka.

Disciplinski postupak pokrenut je radi dešavanja na revanš utakmici finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, igranoj u srijedu.

Tokom intoniranja himne BiH u srijedu na stadionu ”Pecara” više stotina navijača Širokog Brijega je zviždalo, a potom i uzvikivali ”Mi, Hrvati”. Tokom utakmice u nekoliko navrata pristalice domaćeg kluba skandirale su i fašistički, ustaški pozdrav ”Za dom spremni”, te vrijeđali pripadnike bošnjačkog naroda povicima ”Ubij balije”… Na tribinama je istaknuta i ratna zastava Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Nakon što je odluka saopćena, stigla je reakcija iz Širokog Brijega. Reagirali su navijači koji su putem svoje web prezentacije objavili saopćenje u kojem su iznijeli svoju verziju spornih događaja na utakmici finala Kupa.

”Boli, uvijek jako boli kada je Široki bolji, kada je Široki ispred svih, boli i ovaj put, boli jače nego inače nije lako ne zamijetiti to. Ajde na početku ću jednu stvar probati objasniti posebice eminentnim novinarima koji se bave poslom koji bi im prije svega trebao biti strast pa tek nešto drugo, a kod njih nije ništa, očito jer brkaju najosnovnije pojmove, jer se prodaju za sitnu lovu, a takvih je izgleda najviše bilo na Pecari”, piše na početku saopćenja.

”Na prvoj utakmici finala Kupa grupa koja stoji na sjevernoj strani stadiona Koševo je za vrijeme himne glasno pjevala neku pjesmu „Jedna si jedina“. Kakva je razlika između ove dvije grupe pa recimo tada njima nitko nije za zlo to uzimao? Kakva je razlika za vrijeme glazbe skandirati MI HRVATI i pjevati Jedna si jedina? Nema tu razlike, razlika je jedino kako se interpretira, to jest pusti kroz medije, kada i kako kome odgovara. Razlika je jer su to radili neki drugi, a ovo su radile neke „ribe iz rijeke Lištice“ jer čitajući neke izvještaje novinari ’em što nemaju pojma o osnovi navijačkih grupa nemaju pojma niti o osnovama zemljopisa. Ajde nije niti problem uči se dok si živ ima vremena za sve, nadoći će. Naše se igrače krivo pogleda, uvrijede se, ljudi se šalju na policiju dok se nekima drugima prijeti smrću pa ‘ajmo to ćemo banalno popratiti, spomenuti kao “normalno” jer izgubili su od „mrskog“ rivala. Da se dotaknem i obilježja pa da još jednom samo napomenem mi ćemo zastavu naše županije uvijek isticati i uvijek će biti u prvom planu, a to što netko sebi daje za pravo da opet ne zna osnove to nije naša stvar”, navode navijači Širokog Brijeg u saopćenju.

Kompletno saopćenje možete pročitati OVDJE.