Odbio Real i Barcu pa besplatno igrao za voljeni klub

0
750

Svijet nije zapamtio mnogo fudbalera poput njega. Bio je fantastičan napadač, za reprezentaciju Španije odigrao je više od 50 utakmica, bio je kapiten i lider, omiljeni saigrač, heroj ulice.

Njegovo ime i danas se s najvećim poštovanjem spominje u Španiji, u klubu za koji je dao sve, odgaja nove zvijezde.
Njegovo ime je Joseba Etxeberria. Sjećate li ga se? Bio je jedan od najboljih španskih igrača svog vremena, standardan reprezentativac i vjerovatno ponajbolji igrač Athletica. Dobro, možda ne najbolji, ali sigurno jedan od onih koje će ovaj dio Španije pamtiti još dugo dugo.

Premda je karijeru započeo u Real Sociedadu gdje je kao maloljetan zaigrao na najvišem nivou, ubrzo je prešao u klub svog djetinjstva, zaigrao je tamo gdje je oduvijek želio biti, a njegov tadašnji transfer načinio je jednu od najvećih tenzija među baskijskim klubima ikad. Tamo gdje je sletio kao omladinac, proveo je ostatak karijere. Nikad nigdje nije otišao.

Nije želio, a mogao je birati. Kada igrač za Španiju odigra 50 utakmica, a pri tome ne nastupa ni za Real ni za Barcu, onda je to rijetkost koja zaslužuje pažnju i poštovanje.

Sredinom prošle decenije, španske odbrane uglavnom su od ovog igrača bježale. Bio je brz i nepredvidiv, iznimno preciznog udarca i nekakvog, danas skoro iščezlog, ludog pokreta – jedne vrste šale u pristupu igri. Poseban kakav je uistinu bio, na zalasku karijeru pokazao je karakter. Odlučio je posljednju godinu ugovora odraditi besplatno. Igrao je za klub svog djetinjstva, a da pri tome nije tražio nijedan jedini euro. Za primjer!

Danas vodi Baskoniju pripremajući se za povratak u baskijskog velikana. Navikava se na novu ulogu lutajući po snovima sugrađana koji upravo njega žele vidjeti na klupi svog ponosa. Samo je pitanje mjeseca, godine. Etxeberria je legenda, a o takvima u Baskiji brinu. Vjerovatno bolje nego iko drugi.