Očekuje se rušenje temperaturnih rekorda, probleme će stvarati i suša…

0
956

Ovih dana pregledavali smo dugoročne prognoze stranih meteoroloških postaja, i koliko god se trudili tijekom ljetnih mjeseci, teško je pronaći kišovita razdoblja.

Accuweather, američki meteorološki institut već se oglasio sa sezonskom prognozom i najavio duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplinskih udara na jugu i istoku Europe.
“Temperature iznad 32 Celzijeva stupnja bit će uobičajene tijekom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje tjedan dana.

Tijekom tih valova vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda”, prognozira Alan Reppert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana. Krajem travnja Hercegovinu je pogodio led i uništio poljoprivredne kulture, krajem svibnja ono što je ostalo dokrajčila je tuča, a sada će, prema prognozama AccuWeathera, ako pronađe još nešto sačuvano, vrijedan rad zemljoradnika napasti suša.
“Nakon nekoliko prodora hladnog zraka tijekom proljeća, usjevi na području Balkana nastavit će patiti zbog dolaska razdoblja u kojem će količina oborina biti ispod prosjeka”, stoji u prognozi AccuWeathera.

Ekipa Večernjeg lista je kontaktirala i poznatog neovisnog meteorologa, profesora Zorana Zadru koji ovih dana analizira prognoze međunarodnih instituta. On također najavljuje sušnija razdobolja, ali i pljuskove, te grmljavinska nevremena…

vecernji.ba