Obama razgovarao s Cameronom i Merkel

0
1338

Američki predsjednik Barack Obama odvojeno je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon ishoda referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU….

Obama je u telefonskom razgovoru uvjerio Camerona da specijalan odnos SAD-a i Velike Britanije, kao i britansko članstvo u NATO-u ostaju prioriteti američke politike, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Američki predsjednik i Merkel su u telefonskom razgovoru izrazili žaljenje zbog odluke britanskih glasača i istodobno naglasili i da poštuju volju britanskog naroda, stoji u priopćenju Washingtona, bez drugih detalja.

Brexit srušio Wall Street za više od 3% – pogrešna procjena ulagača

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica potonule više od 3%, što je njihov najveći dnevni gubitak u 10 mjeseci.

Dow Jones potonuo je 611 bodova ili 3,39%, na 17.399 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,60%, na 2.037 bodova, a Nasdaq indeks 4,12%, na 4.707 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je pogrešne procjene ulagača da će Velika Britanija ostati u Uniji. Zbog toga su danima prije referenduma burzovni indeksi rasli, pa se S&P 500 u četvrtak primaknuo rekordnoj razini na samo 0,8%. Nakon što se pokazalo da većina Britanaca želi napustiti Uniju, taj indeks zabilježio je najveći dnevni gubitak od kolovoza prošle godine.

Na poremećaje na financijskim tržištima ukazuje i pad tečaja funte prema dolaru u jednom trenutku za rekordnih 10%, na 1,32 dolara, najnižu razinu od 1985.