Novih 15 centimetara snijega ponovo stvara probleme vozačima, prestanak padavina tek sutra

0
734

Jutros se zbog snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine saobraća otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim predjelima. Zabilježeno je novih 15 centimetara snijega, a prestanak padavina se očekuje tek sutra.

Na planinskim prevojima jutros ima dosta ugaženog snijega, a na Bjelašnici je palo dodatnih 40 centimetara.

Magistralni putevi na kojima se ovoga jutra saobraća usporeno su: Priluka-Glamoč-Mlinište, Kupres-Šuica-Tomislavgrad-Kolo, Kamensko-Livno-Šuica, Gacko-Tjentište (Čemerno), Sarajevo-Olovo-Kladanj (Nišići i Karaula), Drvar-Bosansko Grahovo-Kazanci, Sarajevo-Trnovo (Rogoj), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan) i Ustikolina-Goražde, kao i šire područje Romanije, te putevi koji od Trebinja vode prema granici s Crnom Gorom.

Otežano je i saobraćanje na A-1 dionici Zenica-Tarčin. Skreće se pažnja na mjestimičnu poledicu, naročito na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima.

Putne službe su ovoga jutra na terenu i obavljaju neophodne intervencije, tako da su svi putevi prohodni. U glavnom gradu BiH visina snijega jutros je 23 centimetra. Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) RAD Sarajevo za Klix.ba su kazali da je jutros na terenu 40 vozila i 100 radnika koji ručno čiste trotoare i manje gradske ulice.

“Snijeg je počeo padati sinoć u 11 sati, a treća smjena zimske KJKP RAD je bila aktivna cijelu noć. Posipana je sol i čišćene su ulice I i II prioriteta, a u ranim jutarnjim satima smo prošli i kroz neke ulice III i IV prioriteta kako bismo osiguirali građanima neometan odlazak na posao. Prestanak padavina se očekuje u petak, a mi ćemo do tada obavljati svoje redovne aktivnosti”, kazao nam je Mirza Ramić iz KJKP RAD.

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u sjevernim krajevima. Apelira se na vozače da na put ne kreću bez odgovarajuće zimske opreme.

Sinoć i jutros se otežano saobraća i u tunelu karaula (Olovo-Kladanj), a zbog velike količine snijega vozačima se savjetuje zimska oprema. Teretna vozila sinoć su u tunelu stajala svako pola sata.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom i snijegom, a poslije podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Dnevne temperature od -3 do 2, na jugu od 3 do 8 stepeni celzija.

U Sarajevu također oblačno vrijeme sa snijegom. Dnevna oko nula stepeni celzija.