Novi Zakon o PIO – propast ili bolje sutra za penzionere

0
1617

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je, a nastavak zasjedanja najavljen je za 2. februar. Na dnevnom redu uz ostalo bio je i Prijedlog zakona o PIO, koji je ranije prihvaćen u Predstavničkom domu zahvaljujući glasovima vladajućih partija, dok mu se opozicija i stručna javnost oštro protive.

Najvažnija izmjena Zakona o PIO, koji je ranije usvojio Predstavnički dom FBiH, odnosi se na bodovnu formulu za izračun penzija. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom, iznos penzije se utvrđuje tako što se ukupan broj bodova množi s s opštim bodom 13,6. Još jedna značajna novina odnosi se na starosnu peniziju koja počinje sa 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada osoba navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na starost.

“Ovo je način i da se spriječi urušavanje penzionog fonda, i da jednostavno stabilizujemo stanje. Da uspostavimo sistem PIO-a na novim pravičnim osnovama”, upozorio je danas Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike obračajući se delegatima Doma naroda.

No postoji nekoliko bitnih stvari oko kojih se ekonomski stručnjaci ipak ne slažu sa Vladom FBiH. Iako je Savez penzionera FBiH podržao donošenje novog zakona, uz ostalo zbog redovnosti isplate, opšti bod prema kojem će se računati ukupni iznos najveći je u regionu.

“Ko garantuje povećanje prihoda kako bi se mogla izfinansirati ovako visoka stopa boda, ova Vlada ne”, upozorava Azra Hadžiahmetović, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu .

S druge strane u Savezu penzionera imaju samo obećanje Vlade da će nešto pokušati uraditi i sa starim penzionerima koje ovaj Zakon nije obuhvatio.

“Mi smo se dogovorili sa Vladom da oni koji su se penzionisali do 98 godine da će iznaći sredstva da im se penzije povećaju za 10 posto jer su im penzije smanjenje za 39 posto kad su penzionisani. Vlada nam je obećala”, kazao je Omer Omerefendić iz Saveza penzionera FBIH, ipak priznavši na insistiranje novinara kako osim obećanja u Savezu ništa nemaju “napismeno”.

Protiv Zakona je od početka opozicija, uz ostalo jer nijedan od 88 amandmana Vlada FBiH nije prihvatila. Izračunali su da će penzije u konačnici biti čak i manje, dok su argument redovnosti odbacili.

“Nije fond došao u dubiozu po Zakonu o PIO. Ja sam uzeo revizorske izvještaje za protekle četiri godine, doprinosi koji se obezbjeđuju PIO fondu od PIO-a su dovoljni da isplaćuju penzije po Zakonu o PIO. Problem fondu su napravili vladine uredbe o dodatnim pravima boraca koje se na kraju od PIO-a napravile socijalnim fondom i Vlada više nije plaćala svoje obaveze zbog dubioza u budžetu. Ne mogu plaćati stotinu miliona, kako će milijardu kada sve ode na budžet”, upitao se Aner Žuljević, delegat Doma naroda iz reda ostalih (SDP).

Prelazak na trezor trajaće i do dvije godine od stupanja zakona na snagu, a konačno vrijeme prilagodbe Zakona će biti blizu 20 godina

Komentirajući kritike opozicije, predstavanici Federalne vlade i resornog ministarstva nagovijestili su da je zakon podložan izmjenama, no na amandmane opozicije ipak nisu odgovorili.