Nove kilometarske kolone na granici Slovenije i Hrvatske

0
993

Kolone u petak ujutro na granicama duže od 10 kilometara, na ulazak u Hrvatsku čekalo se i do četiri sata.

Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije, i u petak ujutro su veliki zastoji na granici između te dvije države.

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskoj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od četiri sata.

Kolona vozila, ali znatno manja, je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) te na prijelazima u Istri.

Slovenska granična policija i petak ujutro izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika, u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti od prilika na graničnim prijelazima.

Značajne ekonomske posljedice

On je istaknuo da je u stalnom kontaktu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Slovenski mediji navode da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu te da pri tome uvažavaju više kriterija, prenosi Hina.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko Delo, šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi Delo, zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice, na što se prije računalo, zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj.

Dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

Ublažavanje kontrola

Slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj u četvrtak je podsjetilo na izjave Slovenije i Hrvatske kod usvajanja promijenjenih pravila schengenskog zakona u veljači ove godine, pri čemu je Ljubljana upozoravala na negativne posljedice njihove dosljedne provedbe na protok putnika i gospodarstva zemalja članica.

Plenković je u četvrtak, na sjednici Vlade, uputio apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na takozvanu ciljanu kontrolu, s obzirom na višestruke negativne efekte gužvi na granicama prouzročenih provedbom uredbe Europske komisije o pojačanoj kontroli schengenskih granica.

Slovenski državni tajnik Boštjan Šefic je naglasio kako će Slovenija, zbog povećanog prometa na graničnim prijelazima, iskoristiti članak 8. regulacije, koji predviđa ublažavanje graničnih kontrola.

To znači da će na određenim prijelazima neće pregledavati svi, nego samo određeni putnici, prema sigurnosnim i operativnim indikatorima, čime će se ubrzati protok ljudi.

Izvor: Agencije