Nova poskupljenja u BiH: I osnovne namirnice postaju luksuz

0
731

RASTU CIJENE

Razmišljali smo da li da ovu vijest stavimo pod rubriku CRNE KRONIKE !?

Cijene pojedinih namirnica u BiH mogle bi porasti i do šest posto ponajprije zbog poskupljenja goriva, ali i nepovoljnih vremenskih uvjeta i prinosa u onim zemljama iz kojih se uvoze proizvodi poput kave i banana, smatraju analitičari.

Još jedan udar na ionako tanke novčanike bh. potrošača

“Nakon velikih izdataka za blagdane, ne znam kako ću izdržati poskupljenja povrća, koje već ima paprenu cijenu, i drugih namirnica, koja su najavili. Mojoj peteročlanoj obitelji mnoge od osnovnih namirnica su već luksuz”, kaže Marina A. iz Banja Luke.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je kupovna snaga bh. građana vrlo niska pa se poskupljenja realiziraju samo onda kada moraju, pišu Nezavisne novine.

“Pitanje je trenutka kada će poskupjeti gorivo po osnovu trošarina za autoceste, što će izazvati lančanu reakciju poskupljenja sve druge robe u BiH. A svjetska cijena kave i banana određuje uvoznu cijenu naših trgovaca i maloprodajne cijene za naše građane”, rekao je Pavlović.

On smatra da, ako dođe do poskupljenja goriva za deset posto, svaki trgovac i proizvođač koji koristi proizvodnju i transport to će prebaciti na teret kupaca, što će imati tzv. domino efekt. “Zato možemo očekivati poskupljenje određenih vrsta robe i do šest posto”, predviđa Pavlović.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da veliki uvoznici najavljuju da će njima poskupjeti kava.

“Pitanje je da li će oni zato ugostiteljima dići cijenu kave i da li će je ugostitelji prema svojim gostima podići. Poskupljenje kave daje šansu nekim manjim proizvođačima kave”, rekao je Tatić.

On kaže da je cijena kave “domaćih” proizvođača od 20 do 25 KM i smatra da će ugostitelji prijeći na tu jeftiniju, jer ona koju pakiraju strani proizvođači košta između 45 i 50 KM po kilogramu.

Prema riječima Bogdana Marjanovića, predsjednika Asocijacije samostalnih trgovina regije Banja Luka, izvjesno je povećanje cijena određenih namirnica, što će doprinijeti nestašici proizvoda i to će se odraziti na tržište.

“Kupuje se na kašičicu, standard je loš i svako povećanje cijena, pa makar i od jedan posto, negativno se odražava na trgovce. Kupuju se neophodne namirnice, a iz košarice se izbacuju one bez kojih se može”, kaže Marjanović.

Smatra da će se skok cijena goriva odraziti od ožujka i travnja, jer veleprodaju diktiraju uvoznici.

U udruženjima potrošača, u kojima stalno upozoravaju na tihi rast cijena, smatraju da će nova poskupljenja, koja su već evidentna, izazvati nezadovoljstvo potrošača. Ističu i da plaće ne rastu, a mirovine stagniraju.

“Ovo je ponovni siječanjski udar na džep potrošača. Riža, šećer, makarone poskupe za dva-tri feninga, a smanje im gramažu da kupci ne bi primijetili. U marketima su se u zadnje vrijeme sjetili prepakiravati voće i povrće, spakiraju vam par voćkica i zamotaju vam u nekoliko slojeva folije pa kad kupite, dođete kući i otvorite, vidite da je to voće trebalo odavno biti bačeno”, ističe Murisa Marić iz Udruženja “Don” u Prijedoru.

Kako kaže, zabilježeni porast cijena prijevoza u Banja Luci i vode u Prijedoru pokrenut će lančanu reakciju i u drugim gradovima.

Kruh neće poskupjeti (i to je nešto)

Iako su prinosi žitarica na bh. poljima prošle godine bili odlični, ipak neće doći do pojeftinjenja pekarskih proizvoda. Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da su cijene žitarica stabilne i da će takve ostati do žetve. On smatra da bi cijene pekarskih proizvoda trebale ostati na istom nivou.