Nivo vode u Jablaničkom jezeru vraća se na staro

0
1089

Nekoliko dana nakon što je veliku pažnju u bh. javnosti izazvalo pražnjenje Jablaničkog jezera i navodna prirodna katastrofa koju je takvo pražnjenje prouzrokovalo, ovo jezero vraća se skoro u stanje prije ispuštanja vode.

Priča u vezi s ekološkom katastrofom koju je izazvalo pražnjenje Jablaničkog jezera počela je s fotografijama na društvenim mrežama i izjavama članova Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Tom prilikom iz OSR Konjic upozorili su kako je pražnjenjem jezera nestalo dva miliona ribljih jedinki i kako će to izazvati pravu katastrofu na ovom području. Istaknuli su i kako nestanak riba nije glavni problem nego da će i kada se vrati u prvobitno stanje jezero biti mrtvo jer je nestala sva hrana za ribe, budući da je pražnjenjem nestala sva flora i fauna iz Jablaničkog jezera.

Dan poslije priče koju je objavio i Radiosarajevo.ba, a u vezi s ekološkom katastrofom koju je izazvalo pražnjenje jezera, saopćenje je izdala i Elektroprivreda BiH, iz koje su kazali kako oni nisu napravili nikakvu ekološku katastrofu. Pojasnili su i kako je to redovna procedura u vanrednim uvjetima, kakvi su vladali ove zime.

Uskoro je istraživanje o ovom slučaju proveo i stručnim tim Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo, koji su također kazali kako nije riječ o ekološkoj katastrofi i kako ispuštanjem vode ribe nisu uginule, nego su jednostavno otišle s vodom.

U redakciju portala Radiosarajevo.ba jutros su stigle fotografije trenutnog stanja na Jablaničkom jezeru, kroz koje potvrđujemo da se nivo akumulacije vode u jezeru vraća na staro i kako će jezero dugo oko 30 km uskoro biti onakvo na kakvo smo i navikli.

jablanicko_jezero_9_2_2017_rsa jablanicko_jezero_9_2_2017_rsa1 jablanicko_jezero_9_2_2017_facebook1