Ništa od nastupa NBA igrača u kvalifikacijama za SP

0
1183

Odluka NBA lige

Rukovodstvo NBA lige odlučilo je da zabrani igračima nastup za reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

FIBA je prošle godine donijela odluku da će se za Mundobasket od sada igrati kvalifikacije i to po uzoru na fudbalske. Prvi dio kvalifikacionog ciklusa počinje u augustu i septembru kada će se pojedine selekcije, među kojima je i Bosna i Hercegovina, boriti za A diviziju i učešće u kvalifikacijama za SP koje počinju u novembru.

S obzirom na to da se termini u naredne dvije godine poklapaju s terminima NBA lige, rukovodstvo najjače lige svijeta je odlučilo da ne dopusti NBA zvijezdama da igraju za reprezentaciju tokom sezone. To se odnosi na apsolutno sve selekcije, pa čak i američku, koja će u kvalifikacijama igrati sa igračima iz razvojne NBDL lige ili čak s evropskim košarkašima.

Ova odluka će značiti i da će bh. tim, ako izbori plasman u kvalifikacije u susretima sa Švedskom, Slovačkom i Armenijom, biti lišen usluga dvojca iz NBA lige, Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića.

Oni zbog zabrane neće moći u narednih nekoliko godina nositi dres nacionalnog tima, ali će i ostale selekcije biti bez najvećih  zvijezda tokom kvalifikacionog ciklusa. Sigurno je da će ovo biti veliki udar na sve nacionalne timove, a kvalifikacije za SP počinju od novembra ove godine, te će trajati do februara 2019. godine. SP u Kini igra se od 31. augusta do 15. septembra.