Nijemci upozoravaju: “Kinder čokoladice kancerogene”

0
1234

Testovi koje je provelo njemačko udruženje za zaštitu potrošača “Foodwatch” pokazali su da “kinder” čokolade sadrže opasnu materiju koja izaziva rak.

Pored Kindera, “pozitivna” su bila i još dva brenda dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: “Kinder rigl“, Lindtove “Fioreto nugat mins“ i Rubezahlove “Sunrise classic choco happen“, zbog toga što sadrže “moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, stoji u izvještaju Foodwatcha.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu“, rekao je John Haag, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder“ čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveću razinu tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom priopćenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno tiskano bojom koja u sebi ima ta ulja, prenosi RTRS.