Nezakonitim vađenjem šljunka ostvarili dobit u iznosu 48.125,95 KM

0
1346

Centar javne sigurnosti Doboj podnio je nadležnom Tužiteljstvu izvješće protiv M. G. iz Bosanskog Broda zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarstvu.

Prijavljeni M. G. je, kao odgovorna osoba u poduzeću Komunalac iz B. Broda, u razdoblju od lipnja 2015. do polovine svibnja ove godine, bez prethodno pribavljene vodne suglasnosti, odobrenja i ugovora s nadležnom Javnom ustanovom “Vode Srpske” Bijeljina, vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz korita rijeke Ukrine na području općine B. Brod.

Tom prilikom su izvađena 3562,62 kubna metra šljunka, koji je potom upotrijebljen za saniranje lokalnih prometnica. Navedenu količinu izvađenog šljunka M. G. nije prijavio ni obračunao, a niti uplatio vodnu naknadu, što je bio dužan prema uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada, priopćeno je iz CJS Doboj.

Neistinitim prikazivanjem stanja i kretanja sredstava i rezultata poslovanja komunalnog poduzeća, kao i neizvršavanjem zakonske obveze plaćanja vodne naknade, prijavljeni M. G. uskratio je sredstva, koja su javni prihod Republike Srpske, u ukupnom iznosu od 5343,93 KM, odnosno za isti iznos oštetio je proračun RS-a. Na osnovi protupravno izvađene količine šljunka za poduzeće Komunalac ostvarena je protupravna imovinska dobit u iznosu od 48.125,95 maraka.