Nakon više od 41 godinu u kiseljačkoj crkvi slavljena mlada misa

0
900

Uobičajena fraza o pretijesnoj crkvi za primiti sve vjernike koji su protekle nedjelje željeli biti dijelom proslave mlade mise fra Julijana Madžara u kiseljačkoj župnoj crkvi svetog Ilije Proroka, dobila je novi smisao, piše Večernji list BiH….

Baš svaki kutak crkve, uključujući i kriptu, popunili su vjernici kiseljačke, ali i brojnih drugih župa središnje Bosne, Hercegovine, Hrvatske. Uz pjesmu “Krist na žalu” fra Julijan je u pratnji brojnih svećenika ušao u prepunu crkvu podijeliti radost svoje mlade mise kakvu ovu župa više od četiri desetljeća nije doživjela. Prije fra Julijanove, posljednja mlada misa u Kiseljaku bila je u srpnju 1975. godine.

Fra Zoran Vuković, sadašnji župnik, pozdravljajući mnoštvo okupljenih vjernika, među njima i brojne svećenike Vrhbosanske, ali i Hercegovačke provincije, te hrvatske političke dužnosnike iz središnje Bosne na čelu s Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, i Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH, slavljenje mlade mise nakon više od 41 godine je s radošću iščekivanja dugo željene prinove u obitelji. I zaista, radost se u nedjelju u Kiseljaku vidjela na licu svakog vjernika.

Ipak, posebno uzbuđenje i radost bili su u obitelji Madžar. Drhtavim glasom sreće i uzbuđenja blagoslov sinu Julijanu na početku misnoga slavlja su dali otac Pero i majka Marica. Julijan je jedno od njihovih četvero djece, a obitelj Madžar Kiseljačani znaju kao uzornu katoličku obitelj koja aktivno sudjeluje u župi Kiseljak u kojoj je odrastao i fra Julijan.

I baš u svojoj župi fra Julijan, za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen krajem prošle godine, odlučio je proslaviti mladu misu. Njome je odlučio zahvaliti svima koji su ga pratili u životu, od roditelja Pere i Marice, braće Josipa i Kristijana i sestre Julije, nećaka Petra, djedova i baka, rodbine i prijatelja, među kojima je na poseban način spomenuo Dalibora Hegediša i Ivicu Šikić, vršnjake koji su preminuli od teških bolesti, potom braću franjevce s kojima je duhovno rastao, zajedno s kumovima, crkvenim fra Petrom Jelečom, svjetovnim Stipom i Marijom Ledićem.

Ne mogu vam opisati koliko sam sretan i ispunjen. Ovo je misa zahvalnica za sve župljane, ali i sve okupljene u ovom slavlju, poručio je fra Julijan.