(VIDEO) Najluđi Super Bowl: Briljantni Tom Brady i Patriotsi nadoknadili -25 najveći preokret u povijesti

0
670

Ako je dosad bilo dvojbi, ako je netko još možda sumnjao i postavljao Paytona Manninga ili nekoga drugoga ispred Toma Bradyja, sada dileme više nema. Ovo što je Tom Brady (39) napravio u Houstonu u 51. Super Bowlu graniči sa znanstvenom fantastikom, na trenutke i sa zdravim razumom. A o neviđenom krahu koji su doživjeli Matt Ryan i Atlanta Falconsi pričat će se još godinama.

Nijedna momčad u povijesti Super Bowla nikada nije okrenula 20 poena zaostatka. Nije ni 15. Ma, nije ni deset. No, nijedna druga momčad osim New Englanda nije nikada u momčadi imala Bradyja. Svašta su on i trener Bill Belichick u 17 godina suradnje napravili, ali podvig u ovoj utakmici nadilazi sva dosadašnja četiri Super Bowla i sve ikada viđeno u povijesti finala NFL-a, prenosi index hr.

Nijedan trener u povijesti nije osvojio pet naslova prvaka. Nije nijedan quarterback. Nijedan quarterback u Super Bowlu nije bacio 466 jardi dodavanjem, nijedan nije kompletirao 43 od 62 dodavanja, nijedan quarterback nije u karijeri dobio četiri nagrade MVP-a Super Bowla.

Nijedan nije nikada okrenuo 28:3. Toliko su Atlanta Falconsi vodili početkom drugog poluvremena i činilo se kao da je samo pitanje vremena koliko razlikom će otpuhati Patriotse s terena.

Ništa nije Patriotsima polazilo za rukom, sve dok dvije minute prije kraja treće četvrtine Brady nije napokon pronašao Whitea za touchdown, nakon čega je Gostkowski čak i promašio udarac za dodatni poen. Falconsi su i dalje vodili ogromnih 28:9 i onda stali te čekali da utakmica završi sama od sebe.

A utakmica je tak tada zapravo počela.

Gostkowski je zabio field goal deset minuta prije kraja, a nakon toga su Falconsi imali nekoliko prilika za rješenje utakmice, no nisu ih iskoristili. A kad je šest minuta prije kraja Brady u samo dvije minute i 28 sekundi pronašao Amendolu za novi touchdown i pretvaranje za dva dodatna poena, Atlanti je voda došla do grla i već je opasno počela nadirati preko glave.

Nestala je ona sigurnost koju su imali, nestala je jednostavnost u napadu, obrana je pucala po šavovima, ali i takva, prestrašena Atlanta imala je dobitnu situaciju četiri minute prije kraja. Osam razlike i poziciju u zoni field goala. Sve što su trebali učiniti je ubiti malo vremena, zabiti field goal i otići na gotovo sigurno nedostižnih 11 razlike.

No, umjesto toga su se spetljali, Ryan je srušen za gubitak od 12 jardi i 3:38 minuta do kraja predali su loptu Bradyju. A tu je on najjači. Kad je najteže i kad su potrebni smirenost, vizija i odlučnost, Tom Brady nema ravnoga. Ne samo u NFL-u.

U samo dvije minute i 33 sekunde Brady je odveo Patriotse preko 91 jarde do touchdowna, no o hvatanju Juliana Edelmana tijekom tog “drivea” napisat će se barem jedna knjiga.

Brady je akciju završio još jednim uspješnim pretvaranjem za dva dodatna poena i utakmica je prvi put u povijesti Super Bowla ušla u produžetak.

I mogla je završiti samo na jedan način. Patriotsi su dobili bacanje novčića i posjed u prvom napadu, a pravila kažu da momčad koja u prvom napadu u produžetku napravi touchdown dobiva utakmicu.

Nije bilo upitno. Šokirani Falconsi više nisu postojali na terenu, a Patriotsi su s generalom Bradyjem krenuli u još jedan, završni marš. Tri minute i 58 sekundi trebalo im je za osvajanje 75 jardi i kompletiranje serije 31:0 kojom su došli do petog naslova prvaka.

Kad je James White prenio loptu centimetar preko gol linije za konačnih 34:28, Tom Brady je kleknuo nasred igrališta i počeo plakati. Stvorio se i Bill Belichick, nevjerojatni trener koji ga je 17 godina tjerao do krajnjih granica, nekad ga i omalovažavao, ali čovjek koji je od njega napravio najvećeg u povijesti. I obrnuto.

A Falconsi? Teško je reći kako će se oporaviti od ovog šoka. I klub i grad. Od 170 kombiniranih sezona u svim američkim profesionalnim ligama, Atlanta ima samo jedan naslov, onaj Bravesa u MLB-u 1995. godine. Nadali su se da će ovo biti ta godina, da će novi naslov napokon prema Georgiji. Imali su sve u svojim rukama. Imali su 25 poena prednosti. Ali, imali su i Toma Bradyja protiv sebe.

Od danas, najvećeg svih vremena.