Ministar gospodarstva ŽSB Nisvet Hrnjić zajedno sa glavnim inspektorom Enisom Ajkunićem, danas je u Travniku održao radni sastanak sa predsjednikom Saveza frizera BiH Sanjinom Fazlićem i predsjednicom Udruženja frizera i kozmetičara “Ljepota” Janjom Martinović.

Pandemija COVID-19 u mnogim djelatnostima napravila je velike probleme u poslovanju, a neke od njih, poput rada u salonima frizera i kozmetičara, dovela na rub opstanka, jer su im prethodnom periodu zbog epidemiloških mjera, kojima je bio ograničen rad, znatno smanjeni prihodi.Dodatne probleme u ovoj djelatnosti stvara masovno otvaranje salona koje rade na crno. Neregistrirani frizeri i kozmetičari rade ispod tržišne cijene, jer nemaju nikakvih obaveza prema državi, zbog čega ispaštaju saloni koji su uredno izmiruju sve namete.

U cilju omogućavanja održivosti i stimuliranja poslovanja frizerskih i kozmetičarskih usluga, zapošljavanja većeg broja osoba, povećanja kvaliteta usluga, smanjenja nejlojalne konkurencije, omogućavanja pravednijeg i lakšeg poslovanja, sugovornici su pokrenuli inicijativu kojom od resornog ministarstva traže pomoć u suzbijanju širenja rada na crno u ovoj oblasti.

Ministar Nisvet Hrnjić upoznao je sugovornike o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva po predmetnoj tematici, a ujedno i provedenim javnim pozivima kojima se izravno stimulira razvoj poslovanja frizera i kozmetičara. Pored toga, predstavio je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva ŽSB, koji će uvesti osnove planiranja, osiguranje sredstava i provođenje mjera razvoja malog gospodarstva.

Kako bi ovaj problem, za koji resorno ministarstvo ima nultu stopu tolerencije, dugoročno bio rješen, dogovoreno je da se naredni sastanak u istom sastavu održi kroz par mjeseci i evaluiraju učinci sa obe zainteresirane strane.

Glavni županijski ispektor Enis Ajkunić najavio je pojačan inspekcijski nadzor nadležnih inspekcija Ministarstva gospodarstva protiv crnog tržišta i nezakonitog rada, te će protiv onih salona, koji budu pronađeni da nisu registrirani za obavljanje ove djelatnosti biti poduzete zakonski predviđene mjere.