MOŽE LI ZENICA OVO PREŽIVJETI?

0
1539

Ukoliko bi odluke sudova bile u korist vlasnika kladionica, ovaj grad bi im trebao vratiti oko 20 miliona KM

Prema oficijelnim podacima Poreske uprave i Agencije za statistiku, broj zaposlenih u 2016. u Federaciji BiH povećan je za 23.527 radnika, a među 20 kompanija koje su imale najveći broj novouposlenih u prethodnoj godini, na četvrtom mjestu je zenička firma Zmajevi d.o.o., koja je uposlila 228 radnika.

Riječ je o privatnoj firmi koja se bavi organizovanjem igara na sreću. Ali, obzirom da je Gradsko vijeće Zenice, pod dirigentskom palicom gradonačelnika Fuada Kasumovića donijelo (ne)ustavnu odluku da se komunalne takse kladioničarima povećaju za 1000 posto, u razgovoru sa direktoricom firme Aidom Delić rečeno nam je da to Zmajevi neće moći podnijeti.

„Ukoliko komunalna taksa ostane ovakva kakva jeste mi ćemo definitovno morati smanjiti broj prodajnih mjesta, a samim tim, bit ćemo primorani smanjiti i broj uposlenih.

Prema nekoj našoj računici morat ćemo zatvoriti 9 uplatnih mjesta i otpustiti 22 uposlenika“, kaže Aida Delić navodeći da će i druge kladionice biti prisiljene na slične, ili drastičnije mjere.

„Prilikom donošenja odluke o komunalnim taksama, nas, organizatore igara na sreću, niko ništa nije pitao niti je bilo nekih konsultacija.

Dakle, mi smo bili spremni, i sada smo spremni, razgovarati sa vijećnicima i gradonačelnikom kako bi našli rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Ali, obzirom na stav i izjave gradonačelnika Kasumovića, čekat ćemo presudu Ustavnog suda FBiH“, kaže Aida Delić

Odluke o povećanju komunalnih taksi kladioničarima u više općina, Ustavni sud FBiH proglasio je – neustavnim, a iste su morale kladioničarima vratiti novac. Međutim, Fuad Kasumović ubijeđen je da to nije slučaj.

„Oni idu na prevaru. Dakle, presuda Ustavnog suda FBiH donosi se u meritumu na dan kad je donesena i nema retroaktivne primjene“, rekao je Kasumović u intervjuu za SB, ali…

Prema posljednjoj presudi od ovog mjeseca, Kantonalni sud u Sarajevu odlučio je da Porezna ispostava Ilidža Premier kladionici treba vratiti skoro 44.000 KM, jer je način naplate komunalnih taksi u 2006. diskriminirajući i protivan zakonima i Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, nema nikakve sumnje da će Ustavni sud, obzirom na dosadašnju praksu, odluku Gradskog vijeća Zenice o povećanju komunalnih taksi kladioničarima proglasiti neustavnom, a kladioničari će zatim tužiti Grad pred Kantonalnim sudom, koji bi trebao presuditi kao što je presudio i Kantonalni sud u Sarajevu.

Pa ipak Kasumović od kladionica godišnje planira naplatili oko pet miliona KM na ime komunalnih taksi.

Ukoliko bi procesi pred Ustavnim i Kantonalnim sudom u slučaju Zenice potrajali tri do četiri godine, a odluke sudova nakon toga bile u korist kladionica, Zenica bi kladionicama trebala vratiti oko 20 miliona KM, ne računajući kamate i izgubljenu dobit.

A to bi prema mišljenju svih bio bi to ogroman udarac na proračun koji Zenica ne bi mogla preživjeti.