Misteriozni milijarder nudi milione za Titovu kuću u New Yorku

0
1269

Za čuvenu Beeckmanu kuću u New Yorku, vilu koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije, stigla je do sada najozbiljnija ponuda, piše Blic.

Potencijalni kupac nudi 50 milijuna dolara za tu nekretninu, koja se zbog ogromnog povijesnog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka.

Izvor “Blica” navodi da je proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto kompliciraniji, jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju dati suglasnost kako bi se uopće krenulo u ozbiljne pregovore.   – Ponuda od 50 milijuna dolara je preliminarna. Kada se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore s kupcem, a prodajna cijena na kraju može biti i viša od ponuđene – kazao je sugovornik Blica.

Prodaja Beeckmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresiralo šest potencijalnih kupaca.  Ponuda od 50 milijuna dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 milijuna eura.

Ipak, čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudno s obzirom na povijesni značaj i interijer te vile. Njena cjelokupna unutrašnjost – namještaj, zidne slike, zlatni svjetionik i niz drugih pozlaćenih detalja – ulaze u kupoprodajnu cijenu.

Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Islanda – Robert Livingston Beeckman, po kome i zgrada nosi naziv “Beeckmanova kuća”.  U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Ovu kuću Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je 24. siječnja 1947. godine.

Osim ove vile i penthousea na Manhattanu, države bivše Jugoslavije prodaju još tri nekretnine. Prema saznanjima “Blica”, za objekt u Tokiju potrebno je izdvojiti najmanje 10 milijuna eura, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 milijuna eura. Za nekretninu u Bonnu bivše države SFRJ traže najmanje milijun eura.