Ministarstvo obrane: Izmjenom propisa vojnici će moći ostati u OS BiH i nakon 35. godine

0
1162
Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, njeni zamjenici Sead Jusić i Boris Jerinić te načelnik Zajedničkog stožera general Ante Jeleč na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavili su “Izvještaj o radu i postignuća Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u 2016. godini”….

Pendeš je kao jedan od značajnih uspjeha Ministarstva obrane BiH i OS BiH navela usvajanje Pregleda obrane. U narednih 10 godina planirana je modernizacija OS BiH koja će koštati 300 milijuna KM, a realizirat će se kroz četiri projekta, pri čemu je nabavka helikoptera i obuka pilota jedna od najznačajnijih odrednica procesa modernizacije.

Pendeš je navela da su Ministarstvo obrane BiH i OS BiH u 2016. prošli kroz različite izazove, ali da su ih sve uspješno apsolvirali. Pendeš je istakla i da za svoj rad dobivaju različita priznanja te da neće dopustiti politizaciju OS BiH.

Rekla je da će započeta interna istraga o dešavanjima vezanim za angažiranje OSBiH u Banja Luci 8. i 9. siječnja biti završena do 2. veljače kada će o rezultatima istrage biti obaviještena i javnost. Dodala je da, u kontekstu kaznenih prijava koje su podnijeli čelnici SDP-a, DF-a i GS-a, vjeruje u pravosudni sustav BiH.

Ministrica je najavila nastavak knjiženja perspektivnih lokacija, koje se vrši u suradnji s Pravobraniteljstvom BiH.

Ministarstvo obrane BiH i OSBiH već su dostavili odgovore koji su od njih traženi u Upitniku Europske komisije.

Pendeš je najavila da će u 2017. godini Ministarstvo obrane BiH razmatrati mogućnost da se dobna granica do koje obični vojnici mogu ostati u Oružanim snagama BiH pomjeri sa sadašnjih 35 godina. Time bi se, kaže Pendeš, stimulirao ostanka mladih u BiH i to u vrijeme kada mladi napuštaju i OS BiH i državu.

Kao razloge odlaska mladog kadra, Pendeš je navela činjenicu da su neki vojnici stalno na straži, a da za to nemaju aktivnu naknadu, kao i da mnogi odlaze ne želeći čekati 35. godinu kada bi bili prinuđeni otići. Izmjenama koje se planiraju u ovoj godini namjera je poboljšati upravo ove segmente.

Pendeš je pojasnila da Ministarstvo obrane radi i na povećanju primanja vojnika, za šta bi u ovoj godini trebalo izdvojiti dodatnih 9 milijuna KM.