Među nastradalima u Istanbulu nema bh državljana

0
1459

Među nastradalim osobama u terorističkom napadu na aerodomu Ataturk u Istanbulu nema državljana Bosne i Hercegovine, potvrdio je Adi Durmić konzul u Generalnom konzulatu BiH u Istanbulu.


 

On je istaknuo kako je avion Turkish Airlinesa TK1206 koji je trebao sletjeti na Međunarodni aerodrom Ataturk preusmjeren i da je oko 23.20 sletio na Međunarodni aeorodrom u Izmiru.

 

“U kontaktu smo sa civilnim zrakoplovstvom Republike Turske. Putnici u avionu koji su doletjeli iz Sarajeva bit će tu zadržani jedan određeni period dok se ne stvore uvjeti za njihovo sigurno prebacivanje u Istanbul. Generalni konzulat BiH u Istanbulu otvorio je linije za hitne pozive građana i odgovaramo na sve upite i zahtjeve za pomoć. U narednih sat vremena otići ćemo na mjesto događaja, na Međunarodni aeorodom Ataturk u Istanbulu kako bismo dobili više informacija, iako prema onome što smo se raspitali iz više izvora među nastradalima nema državljana Bosne i Hercegovine”, rekao je Durmić.

On je rekao kako je Generalni konzulat BiH u Istanbulu u stalnoj komunilkaciji sa Uredom guvernera u istanbulu te da se prema njihovim informacijama broj stradalih u terorističkom napadu stalno povećava.

Kazao je da su se dogodile tri eksplozije te da im je to potvrdila službena turska vlast, u okviru kojih je čak 30-ak osoba poginulo, a 60 ranjeno.