Izmjene i dopune zakona o sigurnosti prometa donose nove rigorozne kazne i za najmanje prekršaje. Ovaj zakon u državnom parlamentu prošao je prvo čitanje, a javna rasprava bit će održana početkom rujna, objavila je Federalna televizija.

Izmjenama se mijenjaju određena pravila, pooštravaju propisi i kaznena politika, a nadležni objašnjavaju kako je sve u cilju poboljšanja sigurnosti. Najveća novčana kazna predviđena zakonom iznosi tisuću maraka.

Kaznama su obahvaćeni svi: vozači, pješaci, motociklisti te biciklisti. Svi će se oni morati pridržavati novih zakonskih propisa.

“Veliki dio kazni je povećan u odnosu na postojeće kako bi se i represivnim mjerama pokušalo utjecati na sve sudionike u prometu”, navodi Igor Pejić, tajnik Minstarstva prometa i komunikacija BiH.

Od stotinu do tri stotine maraka vozači će morati platiti ako budu pričali na telefon tijekom vožnje. Ista kazna ih čeka i ako nemaju svezan pojas. Od 400 do 1.000 maraka vozači će morati platiti ukoliko na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina. Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platit će istu kaznu. Četdredest maraka će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

“Svaki vozač i drugi sudionik u prometu, poput pješaka koji bude zatečen na pješačkom prijelazu, a kod kojeg se utvrdi da u organizmu ima 1,5 gram ili više po kilogramu, ili ako odbije testiranje na alkohol bit će lišen slobode i zadržan do otrježnjenja, što dosad nije bila praksa”, pojašnjava Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Najzanimljiviji član u zakonu, navodi Federalna televizija, svakako se odnosi na pješke. Za vrijeme kretanja preko ceste bit će im zabranjeno da koriste mobitele kao i slušalice, a za to će platiti 40 maraka. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više.

Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

“Nove izmjene zakona nisu predvidjele instrument kako u potpunosti naplatiti kazne, jer ima osoba koje su dužne za neplaćene kazne za prekršaje u prometu i preko 20.000 maraka”, smatra Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosati prometa.

U prijedlogu novog zakona uvedene su i kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Ne smiju imati slušalice, a nije im odobreno ni korištenje telefona. Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu voziti i bez njih, jer ih Zakon drugačije ne obvezuje.