Kazna za prelazak kroz crveno 50 KM

0
914
fokus.ba

Kultura pješaka u saobraćaju odavno nije na zavidnom nivou. Tome svjedočimo svakodnevno dok pretrčavaju ulice mimo pješačkog prijelaza i dok je na semaforu crveno svjetlo, i to na frekventnim ulicama i raskrsnicama.

Zbog svoje neopreznosti često budu i povrijeđeni kada na njih nalete vozači koji ih na vrijeme ne uoče. Da bi podigli nivo sigurnosti u saobraćaju, kako vozača tako i pješaka, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS odlučili su kažnjavati sve one koji mimo zelenog svjetla i pješačkog prijelaza prelaze ulicu.

– Od početka godine izdali smo oko 2.700 prekršajnih naloga onima koje smo zatekli da se kreću mimo pravila. Za prelazak na crveno svjetlo kazna je 50 maraka, za kretanje mimo pješačkog prijelaza 40 KM, a za nepropisno kretanje cestom 30 KM, kazao je Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Prema njegovim riječima, ovu vrstu prekršaja najviše prave starije osobe, a sve manje djeca i maloljetnici. U vrijeme saobraćajne špice MUP KS povećao je prisustvo svojih patrola na gradskim ulicama.

– Često se dešava da pješaci, naročito kada izađu iz gradskog prijevoza, prelaze saobraćajnicu na mjestima gdje to nije dozvoljeno i tada naši policijski službenici to sankcioniraju, ali često djeluju i preventivno i samo ih upozore. Do sada je opomenuto njih 1.000 – dodao je Nefić.