Kardinal Puljić: U BiH nastavljen perfidni način etničkog čišćenja

0
783

VUKOVAR – Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je kako od hrvatskih čelnika i hrvatske države, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, očekuje da pomognu izgradnju BiH u jednakim pravima, u čemu treba učestvovati i EU sa svojim demokratskim načelima.

Odgovarajući na novinarska pitanja o položaju Hrvata u BiH i stanju u njoj, kardinal Puljić, koji boravi u Vukovaru, kazao je kako u njemu još ima energije boriti se za jednaka prava, ali da je u BiH nakon Dejtona zaustavljen rat, ali nažalost nije uspostavljen pravedan mir.

Na taj je način, dodaje, nastavljen je perfidni način etničkog čišćenja jer nema jednakih prava za sve.

Upitan kako riješiti pitanje BiH na zadovoljstvo svih, odgovorio kako nije čovjek od politike i prava, već pastir posvećen izgradnji ljudskih prava i dostojanstva, jednakih prava, vjerskih i građanskih sloboda, prava na rad i život, za šta će se nastaviti boriti.

Potrebnim drži “prekrajanje” Dejtonskog sporazuma na način da Hrvati biraju svoje predstavnike, da ne bude preglasavanja, čime bi se Hrvatima dala sigurnost da su u BiH kod kuće. Kardinal Puljić je u posjetu Vukovaru gdje se danas sastao s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem koji ga je upoznao o poslijeratnoj obnovi, suživotu i planovima za budućnost.