Jeftiniji lijekovi u BiH od 6. ožujka

0
706
Građani Bosne i Hercegovine za mjesec će moći kupovati jeftinije lijekove. Potvrdio je to za Avaz dr. Aleksandar Zolak, v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH….

Zolak je podsjetio da je Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio na snagu 13. siječnja, a da će njegova primjena početi od dana godišnjeg izračuna, što je prvi ponedjeljak u ožujku, 6. ožujak.

Nositelji dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH imali su rok od 60 dana da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama Pravilnika, odnosno s maksimalnim cijenama lijekova, kaže Zolak koji nije želio komentirati proračune koji su pokazivali da će lijekovi pojeftiniti za deset odnosno 20 posto.

Za koliko će cijene lijekova biti niže, znat ćemo precizno kada cijene svih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a kojih je oko 5.000, budu usuglašene s maksimalnim veleprodajnim cijenama. Koji će lijekovi pojeftiniti i za koliko, znat će se u drugoj polovici godine. U ovom trenutku razlike u cijenama mogu se samo predviđati, pojašnjava Zolak.

Prema njegovim riječima, ukupna potrošnja lijekova u BiH u 2015. godini, za kada imaju posljednje podatke, bila je u visini od 597.097.794,28 KM.

Najviše novca izdvojeno je za lijekove za kardiovaskularni sustav 20,12 posto, zatim alimentarni trakt i metabolizam 16,35 posto, nervni sustav 12,76 posto, potom slijede lijekovi iz grupe antineoplastika i imunomodulatora 11,45 posto, lijekovi za krv i krvotvorne organe, za respiratorni sustav…,naveo je Zolak.