Jedan selfie u Riju srušio velike političke barijere

0
730

I TO JE SPORT

Jedna jednostavna selfie fotografija nastala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u Brazilu postaje jedna od najljepših priča u svijetu, i novi dokaz da sport ujedinjuje – a ne razdjedinjuje ljude.

Južnokorejanka Lee Eun Ju i sjevernokorejanka Hong Un Jong, obje gimnastičarke – podijelile su nevjerovatan momenat koji niko nije očekivao.

Obzirom da su ove dvije zemlje u političkoj i vojnoj zavadi, tokom njihovog susreta došlo je do razmjene toplih riječi, a prisutni su vijdjeli i osmijehe na licima dvije sportistkinje.

Nekoliko momenata kasnije – njih dvije su napravile zajedničku fotografiju – koja će bez obzira na njihove rezultate postati toplja ljudska priča o ljudima koji odbacuju politiku.

S druge strane, usporedbe radi – neke zemlje u Brazilu nemaju ovaj duh prijateljstva, piše Independent.

Srbijanski zvaničnici navodno su naredili svojim sportistima da se ne pojavljuju pored svojih sportskih oponenata koji dolaze sa Kosova.

Olimpijci Kosova se takmiče na prvim OI od kako su proglasili nezavisnost 2008. godine. Također, iza scene vladaju tenzije između Libanona i Izraela, a u ponedjeljak 8. augusta Libanonci su odbili da se voze istim autobusom sa predstavnicima Izraela. Ove dvije zemlje nemaju diplomatske odnose također, i dio su internacionalnog konflikta na relaciji arapskih zemalja i Izraela.