Izglasane drastične promjene:Na Svjetskom prvenstvu igrat će 48 reprezentacija

0
748

Na sastanku u Zuercihu FIFA-ino Vijeće je izglasalo drastične promjene formata Svjetskog prvenstva koje se od 2026. godine širi na 48 reprezentacija.

Do sada su na završnici Svjetskog prvenstva igrale 32 momčadi.

“Danas se 32 sudionika SP-a zna već u studenom, osam mjeseci prije početka turnira. A što je s interesima i prihodima? Što je s ostalim zemljama koje nisu izborile SP i u kojima se “gazi” po trenerima i igračima jer nisu uspjeli?”, pravda ideju Gianni Infantino, predsjednik Fifa-e.

48 reprezentacija u novom formatu natjecanja podijelit će se 16 skupina po tri ekipe.

FIFA-ino vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog svog predsjednika Giannija Infantina o proširenju. Prema novom formatu prvenstva u prvoj fazi natjecanja će 48 reprezentacija biti podijeljeno u 16 skupina po tri reprezentacije, objavila je FIFA u svom tweetu, dodavši kako će više pojedinosti biti objavljeno nakon završetka zasjedanja Vijeća koje okuplja 37 članova.

Proširenje turnira bila je jedna od glavnih točaka izborne kampanje Infantina, koji je u veljači na čelu FIFA-e smijenio Seppa Blattera. Infantino je najprije govorio o proširenju turnira na 40 reprezentacija, ali je onda u listopadu dodao još osam reprezentacija.

U donošenju ove odluke, FIFA je odbacila tvrdnje kako će proširenje smanjiti kvalitetu turnira te učiniti ga predugim i nezgrapnim. Kritičari, među mojima su mnogi ugledni europksi klubovi kao i treneri, smatraju da FIFA ugrožava pobjedničku formulu.