Od izbjeglice iz BiH i tragedije u SAD-u do vodećeg stručnjaka u američkoj bolnici

0
1176
Aldiana Šoljić je 1994. izbjegla iz BiH i zajedno sa svojim roditeljima započela je život u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada obavlja dužnost glavnog urologa u Općoj bolnici Massachusetts, a kako kaže, tragedija ju je inspirirala da upiše medicinu, prenosi Pogled.ba…

Njezin novi početak u novoj državi, na novom kontinentu ubrzo je zadesila tragedija. Aldianin otac doživio je fatalnu nesreću, kada je pao s krova kuće. Dogodilo se to nakon skoro godinu dana njihovog boravka u SAD.

Engleski skoro da nisu ni pričali, a Aldiana je, sjedeći pored očevog kreveta u bolnici, bez znanja što se događa, shvatila važnost kreiranja veze s ljudima koji prolaze kroz najteže trenutke u životu. Odlučila je studira genetiku, međutim – nakon smrti oca pravi preokret u karijeri, i odlučuje da upiše medicinski fakultet kako bi mogla brinuti o ljudima.

Tijekom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njenom ocu, njezinoj majci i njoj – uvidjela je da joj to odgovara unatoč tome što proživljava teško životno iskustvo. Nakon srednje škole, medicinu upisuje na Temple Sveučilištu, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts.

Život je izazov, događaji i stvari se nekako događaju sretnim tijekom, kazala je po dolasku na novo radno mjesto. Šoljić je urolog svjetske klase, a postala je glavni urolog na ovoj klinici. Od svih urologa na svijetu, manje od 10 posto je žena u ovom pozivu. Šoljić trasira put ženama u ovom polju medicine, a kako je kazala – brojka se povećava.

U narednih šest godina predviđa da će broj žena među urolozima porasti na 25 posto. Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim tim i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa. To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled – a budućnost urologije Mass General bolnice sa Aldiano Šoljić na čelu djeluje svijetlo.

Tako naime stoji na službenom sajtu ove bolnice s koje je ovaj tekst i preuzet.

Odabrala sam urologiju jer me fascinira. Zahtijeva visoku kiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira toliko puno grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi – svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji liječnik-pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja , kazala je.

U Mass Generalu se nadaju da će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je liječnica Šoljić.