Imena zajedničkih hrvatskih kandidata u Središnjoj Bosni

0
1696
Izvor fotografije: drukciji.ba
Približavanjem roka do kojeg bi trebalo Središnjem izbornom povjerenstvu podnijeti na ovjeru kandidacijske liste dovršava se proces pregovaranja hrvatskih stranaka oko popunjavanja zajedničkih listi (ondje gdje će stranke zajedno i u utrku za općinska vijeća), ali i preostalih načelničkih kandidata i to konkretno u općinama Travnik i Kreševo gdje se još uvijek vode razgovori oko imena budućih kandidata…

Dnevni list donosi imena svih zajedničkih kandidata u općinama središnje Bosne koja su dogovorena tijekom proteklih međustranačkih razgovora.

Kada je u pitanju Jajce zajednički kandidat za načelnika općine ispred svih hrvatskih stranaka biti će dr. Stipan Jezerčić (HDZ BiH), dok će nositelj koalicijske liste biti Ivan Jakešević, koji obnaša dužnost predsjednika općinske organizacije HDZ 1990. Jajce. U Vitezu pak zajednički kandidat stranaka s hrvatskim predznakom biti Tomislav Bošnjak-Matić, dopredsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Vitez i aktualni predsjedatelj Općinskog vijeća Općine Vitez.

HDZ BiH, HSS Stjepan Radić, HDZ 1990, HSP BiH i Hrvatski narodni savez BiH podržale su pak kandidaturu Stjepana Duje, mladog Novotravničanina – kandidata za načelnika Općine Novi Travnik te je time proces dogovaranja i u ovoj općini dovršen. Kada je pak u pitanju Gornji Vakuf/Uskoplje stranke HNS-a ovaj put su odaslale pozitivnu poruku hrvatskim biračima u ovoj nacionalno mješovitoj sredini te su se dogovorile kako će zajednički kandidat za načelnika općine biti izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Saboru SBK-a Dražen Matišić.

Kako bi se spriječilo rasipanje hrvatskih glasova i kako bi osvojili što više mandata u Općinskom vijeću, za lokalne izbore prijavljena je zajednička Hrvatska lista (HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH, HSS Stjepan Radić). Obzirom na činjenicu da određeni broj uskopaljskih Hrvata živi izvan granice BiH, stranke HNS-a pozvale su sve one koji žive u iseljeništvu da budu dio hrvatskog zajedništva i iskoriste svoje biračko pravo i blagovremeno se prijave za dopisno glasovanje, pri čemu treba naglasiti kako je krajnji rok za prijavu 19. srpnja. U Bugojnu je pak već ranije dogovoren zajednički nastup te će kandidat stranaka HNS-a biti Zdenko Antunović.

U Busovači stranke HNS-a kandidirale su Mirjanu Plavčić, dok je u Fojnici zajednički kandidat Suzana Lovrić. S druge strane u Kiseljaku je postignut dogovor prema kojem će zajednički kandidat za načelnika biti aktualni načelnik Mladen MIšurić-Ramljak, dok je u Dobretićima kandidat stranaka HNS-a Ivo Čakarić.

Kada je pak riječ o zajedničkim listama hrvatskih stranka za općinska vijeća ondje gdje je procijenjeno kako Hrvati mogu osvojiti mandat u Općinskom vijeću samo zajedničkim nastupom postignut je koalicijski dogovor i u tom pogledu. Tako se kroz zajedničke liste za Općinska vijeća nastupa u Uskoplju, Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Jablanci, Konjicu, Bihaću te u RS-u.