Hrvatska i Italija u borbi za RIO 2016!

0
1494

Aco Petrović: “Bit ćemo sto posto spremni za finale”

bojan bogdanović

Nakon što su u prvom polufinalu kvalifikacijskog turnira u Torinu svladali Grčku sa 66-61, hrvatski su košarkaši u petak navečer saznali da će u subotnjem finalu (21 sat) za mjesto na Olimpijskim igrama boriti protiv Italije koja je u drugom polufinalu očekivano svladala Meksiko sa 79-54.

Hrvatska reprezentacija je protiv Grčke imala 24 koša prednosti u 12. minuti (37-13), ali su Grci preokretom došli do vodstva u trećoj četrvrtini (46-48). Ipak, izabranici Aleksandra Petrovića su u posljednjih 12 minuta odigrali odličnu obranu, baš kao i na otvaranju utakmice te su na kraju izborili finale.

Bojan Bogdanović je ponovno bio najbolji strijelac Hrvatske s 20 koševa. Dario Šarić je uz 16 koševa imao osam skokova, a Krunoslav Simon je završio dvoboj s 11 poena i osam skokova. Kod Grka je najbolji strijelac bio Stratos Perperoglou s 13 koševa.

U drugom polufinalu Meksikanci su do sredine treće četvrtine pružali vrlo dobar otpor favoriziranim Talijanima, ali je domaća reprezentacija u završnici treće i početkom posljednje dionice obranom i brzim kontranapadima slomila Meksiko.

Danilo Gallinari sa 15 koševa, Nicolo Melli s 14 i Marco Belinelli s 12 poena bili su najbolji strijelci Italije, dok je Meksiko predvodio Cruz s 20 koševa.

U subotnjem finalu (21 sat) za mjesto na olimpijskom turniru borit će se Italija i Hrvatska. U dvoboju naših i talijanskih košarkaša u prvom dijelu natjecanja domaćini su slavili sa 67-60.

“Bila je to čudna utakmica. Odigrali smo sjajnih 12 minuta, a onda nismo znali pročitati igru. Nismo znali kad usporiti, kad ubrzati i izgubili smo ritam. No, igrali smo i protiv odličnog napada”, izjavio je na konferenciji za medije u Torinu hrvatski izbornik Aleksandar Petrović, a onda pojasnio u čemu je glavna snaga njegove momčadi:
“Morate znati da je ovo drugačija Hrvatska od one koje ste gledali posljednjih deset godina. Snaga ove Hrvatske je u obrani koju smo odlično igrali i protiv Italije, i protiv Tunisa, a i protiv Grčke.”

Petrović je jasno naznačio da u finalu za suparnika očekuje Italiju, od koje je Hrvatska poražena u prvoj utakmici na turniru.
“Imamo četiri sata prednosti pred Italijom, da se bolje pripremimo i bolje naspavamo. Moja će momčad biti sto posto spremna za finale”, zaključio je Petrović.