(FOTO) Travnik: Pogledajte kako će izgledati “Trg književnosti” (kod Bagata)

0
2293

“Ledić Arhitektura” oduševila je još jednim idejnim rješenjem izgleda trga u centru Travnika.

Pristup trgu je iz pješačke zone sa glavne Bosanske ulice koja se u večernjim satima i vikendom pretvara u šetnicu. Lokalitet dobiva intimnu notu ukoliko se uzmu u obzir stambeno-poslovni objekti kojima je trg usko omeđen sa zapadne, sjeverne i istočne strane. Glavni prilaz trgu ostvaren je s južne strane dok je moguć pristup trgu i sa istoka.

Osnovni cilj konkursa je odabir kvalitetno oblikovanog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja postojeće javne površine predmetnog lokaliteta i osnovnom urbanističkom postavkom trga, kojom bi se dobila mogućnost promoviranja pisane riječi, književne umjetnosti, odnosno znamenitih bosansko-hercegovačkih književnika koji su svojim rođenjem, životom i djelom vezani za Travnik.

Idejni projekt inicira radni naziv „Trg književnosti“ što je uz neposrednu blizinu Gradske biblioteke bilo presudni reper za koncipiranje funkcije i sadržaja prostora uklapajući velikane književnosti koji su svojim biografijama ili bibliografijama vezanim za Travnik dostojni pomena i podsjećanja na njihova djela. Oblik koji je na samom početku definiralo uređenje i rješenje novog kolskog pristupa i servisne trake koja će omogućiti cirkuliranje i pristup automobilima do svakog ulazu, odjednom je, između ostalog, konačni oblik trga, stoji na web stranici Ledić Arhitekture.

http://www.ledic.ba/hr/projekt/67/trg-knjizevnosti-u-travniku-bagat