[FOTO] Automobil na daljinsko upravljanje – kreativna ideja učenika OŠ “Nova Bila” Matije Matoševića

0
980

Da učenici žele da što više sudjeluju u nastavnome procesu oni sami najbolje pokazuju kroz vlastitu aktivnost kojom usvajaju nastavne sadržaje. Kreativnost, interaktivnost i dinamičnost su odlike koje čine nastavu drukčijom. Uči se kroz igru i različite intelektualne izazove, a tako se još lakše i trajnije usvaja znanje.

5-768x512

Kako nastava može biti kreativna i zabavna potvrđuje i učenik naše škole Matija Matošević. Matija je učenik VIII2 razreda. Za nastavni predmet Tehnička kultura, koju predaje nastavnica Lucija Bošnjak, samostalno je napravio automobil na daljinsko upravljanje. Izrada je automobila na daljinsko upravljanje trajala svega pet dana. Automobil je sastavio od lego kockica i elektroničkih komponenti. Za izradu automobila potrebno mu je bilo pet baterija od 1,5 V, a za daljinski upravljač baterija od 9 V. Sustav za punjenje tranzistora i mehanizam za kretanje lijevo-desno samostalno je izradio. Prijenos energije sa elektromotora je zupčasti. Automobil na daljinsko upravljanje je crne, sive i zelene boje. Dužina automobila je 60 centimetara, širina 15 centimetara, težina 850 grama. Domet daljinskog upravljača je 10 metara. Brzina automobila je 20 km/h.

1-1-768x512

Ideju je za pravljenje automobila na daljinsko upravljanje dobio je gledajući kako ljudi preko interneta prave ,,velike robote“ pa je želio i sam pokušati nešto samostalno napraviti. Kazao nam je kako je i prije pravio neke ,,sitnice“ koje su ga zanimale kao na primjer ventilator za hlađenje i brod na daljinsko upravljnje. U budućnosti se želi baviti robotikom i elektronikom, a mi mu želimo puno sreće i uspjeha.

2-1-768x512 3-1-768x512 4-1-768x512