Europska liga : Hajduk u Ukrajini kod Oleksandrije!

0
1194

Prva prava provjera za momčad Marijana Pušnika bit će ove večeri u Ukrajini kada tamošnja Oleksandrija dočekuje splitski Hajduk. „Bili“ su, s nešto više problema nego se očekivalo, prošli rumunjskog predstavnika u prethodnom pretkolu, dok bi dvoboj u Ukrajini napokon trebao pokazati stvarnu kvalitetu Pušnikovih nogometaša.

Hajduk je ovu sezonu zapravo započeo izuzetno uspješno, u tri službene utakmice ostvarili su dvije pobjede i remi, a u svakoj od utakmica postigli su po dva pogotka što svakako daje nadu da će i ovoga puta uspjeti postići više pogodaka od svoga protivnika. Ipak, tri primljena gola u tri utakmice dovode do mišljenja da bi Splićani mogli imati velikih problema ukoliko njihovi prvi topnici ne budu na priželjkivanoj razini. Momčad je dosad uglavnom igrala u formaciji

4-3-3, dok se prema nekim najavama može očekivati da bi utakmicu mogla započeti čak dva zadnja vezna igrača. Naravno, Oleksandrija je puno ozbiljniji protivnik od prethodnih, stoga je i razumno takvo razmišljanje jer s neuigranim stoperskim parom, Hajduk može imati izuzetno velikih problema u obrambenoj igri. Predstave Hajduka nisu bile pretjerano dobre, dapače, Hajduk je u nekim trenucima izgleda i jako loše, pa čak i u prvenstvenom ogledu protiv Cibalije. Ipak, nije to spriječilo Splićane da stignu do tri boda u prvenstvu, a zatim i do prolaska u narednu fazu kvalifikacija za Europa ligu.

Ukrajinci su do Europe stigli na način da je Dnipro izbačen iz svih europskih natjecanja pa je čak i sedmo mjesto u ukrajinskom prvenstvu bilo dovoljno da ova momčad dođe na europsku scenu. Uglavnom su tehnički limitirana momčad, ali djeluju skladno i na taj način provode trenerove zamisli u djelo. Preferirana taktika najčešće je 4-2-3-1, ali u posljednje vrijeme sve se više znaju okrenuti igri s dva napadača te su na taj način veća opasnost po protivničke golove.

Momčad Oleksandrije u rangu je Hajdukovog prošlogodišnjeg protivnika, Stromsgodseta, ali problem splitske momčadi je neuigranost i pitanje je može li ovaj Hajduk s takvom lakoćom svladati Ukrajince kao što je svladao Norvežane prošloga ljeta. Neriješeni rezultat možda bi bio i najizgledniji za ovu utakmicu, no puno toga ovisit će o raspoloženosti Hajdukovih napadača koji su dosad gurali klub prema pobjedi i prolazu.

Oleksandrija (4-2-3-1): Novak – Mykytsey, Hitchenko, Basov, Tsurikov – Zaporazhan, Banada – Sarenkyi, Leonov, Kazak – Ponomar

Hajduk (4-3-3): Kalinić – Juranović, Ćosić, Nižić, Milić – Sušić, Bašić, Kožulj – Vlašić, Ohandza, Vojković

Ozlijeđeni: Hrytsuk, Polyarus – Šimić, Ismajli, Tudor, Stipica, Futacs

Upitni: Tsurikov