Euro 2016 donosi zaradu: Uefa očekuje profit od 830 milijuna eura!

0
1345

Europska nogometna federacija (UEFA) očekuje od Europskog prvenstva u Francuskoj prihode od 1,93 milijarde eura i čisti profit od 830 milijuna eura.

Uefa-euro-2016-logo-2

Najviše novaca u Uefinu blagajnu slilo se od tv prava, više od milijarde eura. Sponzorstva i licencirani proizvodi donijeli su dodatnih 480 milijuna eura, a prodaja ulaznica i suvenira još 400 milijuna eura.

Na organizaciju turnira krovna nogometna organizacija ‘Starog kontinenta’ je potrošila 650 milijuna eura, nagradni fond iznosi 301 milijun eura, a 150 milijuna eura je osigurano klubovima iz kojih dolaze reprezentativci. Kada se odbiju svi troškovi UEFA-i će ostati oko 830 milijuna eura plusa.

To je čak 34 posto više od zarade s posljednjeg EURO-a 2012. u Poljskoj i Ukrajini koja je iznosila 593 milijuna eura.

“Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada,” kazao je privremeni glavni tajnik Theodore Theodoridis.

Premda je dio stručnjak i dalje protiv EP-a sa 24 reprezentacije, UEFA će ove financijske brojke sasvim sigurno koristiti argument za zadržavanje novog formata natjecanja.

“U Europi više nema malih reprezentacija. Na EURO je stigao svježi zrak nogometne Europe,” kazao je trenutni privremeni predsjednik UEFA-e i kandidat za Platinijeva nasljednika u rujnu Španjolac Angel Maria Villar.