Esad Duraković: Naseljavanje Arapa, projekt od kojeg treba strahovati

0
1397

Sve masovnija prodaja zemljišta u Bosni i Hercegovini kompanijama i osobama iz arapskih zemalja za Bosnu i Hercegovinu može predstavljati ozbiljan dugoročni problem, a nejasno porijeklo novca kojim se to čini postalo je predmetom zanimanja bosanskohercegovačkih policijskih i obavještajnih agencija, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.

Reagirajući na sve rašireniju prodaju zemljišta Arapima u BiH, ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković u autorskom je tekstu za portal Depo.ba upozorio kako ova utrka za nekretninama i novcem može imai pogubne posljedice po budućnost BiH.

Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH opisao je kao “jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno”.

“Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta”, napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti, dodavši da nema ništa protiv Arapa, te im se izvinio javno.

Upozorio je kako nije riječ o produktivnim investicijama niti o razvitku turizma, nego jednostavna rasprodaja najvrijednijega što BiH ima.

Duraković upozorava kako masovno naseljavanje Arapa u BiH može imati pogubne posljedice po opstanak države koja i sada ima brojne protivnike a secesionisti poput Milorada Dodika jedva čekaju dodatne argumente za svoje teze o nemogućnosti održanja BiH kao države.

Doseljavanje Arapa bi moglo potaknuti secesionizam

Nije isto, drži Duraković, kada Arapi kupuju nekretnine, na primjer, u Londonu i kada to čine u razmjerno malenoj BiH u kojoj žive kozmopolitiski orijentirani muslimani  koji već godinama imaju problema s različitim samozvanim “misionarima islama”.

“Kada se naseli mnogo Arapa/muslimana – i to na najuvjerljiviji način naseljavanja, masovnom kupnjom zemljišta – realno je očekivati da će dodikovska politika imati dodatni, ‘konačni’ argument za secesionizam (imat će ga i ekstremna hadezeovska strana) jer – neće htjeti da žive u ‘muslimaniji’, u zemlji čiji je jedan entitet prenapučen selefijama, paradžematima, ahmedijama, šijitima, i u kojima su – uz sve to – Arapi pokupovali čitava područja.

O tom trenutku budućnosti valja misliti, o budućnosti naše djece, a ne o tome koliko su ovog ljeta stranci ostavili novaca na Baščaršiji i koliko su cijenama zemljišta profitirali naši seljaci ili općinari”, poručio je akademik Duraković.

Peru novac preko fiktivnih kompanija

Njegovo upozorenje uslijedilo je neposredno nakon što je Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH počela provjere poslovanja kompanija koje se pojavljujuću kao kupci zemljišta.

Državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost direktne kupovine nekretnina u BiH no ta je zakonska prepreka “riješena” tako što to u njihovo ime čine ovlaštene kompanije koje raspolažu milionima eura.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, potvrdio je za regionalnu televiziju N1 kako je 108 takvih kompanija registriranih u BiH  čiji su vlasnici strani državljani predmetom posebnih provjera. Kuvajćani po tom principu vode 71 kompaniju, Libijci 13, Sirijci 10, a dvije državljani Katara.

Provjere su pokazale kako ima osnova za sumnju kako su brojne takve firme zapravo paravan za “pranje” novaca.

“Našli smo puno, puno fiktivnih kompanija”, kazao je Ujić pojašnjavajući kako je 99 posto firmi koje trguju nekretninama zapravo registrirano s osnivačkim kapitalom od dvije hiljade konvertibilnih maraka, a u međuvremenu su kupile zemljište ili zgrade vrijedne i po 600 ili 700 hiljada KM.

“Pomislili smo da se radi o kaznenim djelima pranja novca i utaje poreza”, kazao je Ujić.

Zbog sumnje u umiješanost u nezakonite poslove iz BiH je u proteklih pet mjeseci protjerano deset stranih državljana.

Problem je postao toliko ozbiljan da su se u provjere uključili i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ali i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

(Novi.ba/Depo.ba/Agencije)