Dvije godine od pohoda pape Franje BiH: Nikada više rata, Mir vama!

0
1319
Papa Franjo je prije točno dvije godine posjetio BiH odakle je trima narodima odaslao snažne poruke

Na današnji dan prije dvije godine poglavar Katoličke Crkve papa Franjo posjetio je Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte GALERIJU FOTOGRAFIJA s misnog slavlja na Koševu

Središnji događaj njegovog jednodnevnog posjeta BiH bila je svečana Sveta misa koju je služio pred oko 70.000 hodočasnika na stadionu Koševo u Sarajevu.

 

Papa je stigao na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima “Papa mi te volimo” i “Mir vama”, a za vrijeme njegovog ulaska na stadion 53 zbora, kao i cijeli stadion, zapjevao je pjesmu ”Krist na žalu” koja je oduševila Papu.

Među desecima tisuća ljudi na stadionu bilo je hodočasnika iz cijelog svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike pa do Azije, a najviše ih je bilo iz BiH i Hrvatske.

Papa Franjo s Koševa odaslao snažne poruke

Papa Franjo tog je dana uputio snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi “treći svjetski rat u dijelovima” koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

“Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima”, rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo prije dvije godine.

“Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje”, dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika.

Tog dana posebno je odjeknula njegova poruka: “Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata”.

Poglavar katoličke crkve tada je pozvao Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to “posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak”.

“Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu”, poručio je Papa na Koševu prije dvije godine.

Ford Focus i odlazak uz hercegovačku gangu

Poznat po kršenju protokola, papa Franjo isto je učinio i u Sarajevu prije dvije godine. On se odlučio voziti u skromnom Ford Focusu i to otvorenog prozora unatoč svim sigurnosnim standardima i protokolima. Domaćini iz Predsjedništva BiH osigurali su za izaslanstvo iz Vatikana skupocjene limuzine, no skromni Argentinac odbio je navedeno blještavilo.

Također, prekršio je protokol i na samo odlasku iz Sarajeva kada se u zračnoj luci zadržao s članovima folklornih društava koja su ga ispratila tradicijskim pjesmama, a svakako vrijedi istaknuti i hercegovačku gangu. Također, na odlasku je za poklon dobio ručno izrađenu starinsku hercegovačku zobnicu.

Dolazak Pape u Bosnu i Hercegovinu jako je značio Hrvatima u BiH, ali i ostalim narodima koji su imali veoma pozitivno mišljenje o njegovom pohodu.

Prije pet dana član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović boravio je u Vatikanu te je pozvao papu Franju u Mostar. Iako je većina hodočasnika na Koševu zasigurno pomislila da će Papu uživo vidjeti samo tada, postoji mogućnost da on po drugi put pohodi Bosnu i Hercegovinu.