Dugoročna prognoza: Vrijeme do kraja sijećnja (januara)

0
1121

Nestabilne vremenske prilike prognoziraju se do 18. januara, navodi se u dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na prostoru cijele Bosne i Hercegovine očekuju se slabe do umjerene padavine, u Bosni snijeg, a u Hercegovini kiša i susnježica. Veće količine padavina očekuju se 13. i 14. januara. Prognozirane visine novog snijega za ovaj period u Bosni kretat će se od 15 do 20 cm, a u Hercegovini u ovom razdoblju očekuje se do 40 mm kiše. Nešto stabilniji period u pogledu padavina očekuje se od 19. do kraja prognoznog perioda 25. januara.

Jutarnje temperature od 09. do 12. januara u Bosni se očekuju od -20 do -15, a u Hercegovini od -7 do -2 stepena, dok će dnevne u Bosni biti od -10 do -5, a u Hercegovini od -1 do 4 °C. Na planinama u ovom periodu očekivane minimalne temperature dostizat će -24 °C.

Nešto topliji period, ali i dalje sa temperaturama prikladnim godišnjem dobu, prognozira se od 13. do 25. januara. Jutarnje temperature na prostorima zapadne, sjeveroistočne i sjeverne Bosne očekuju se od -13 do -9, a u Hercegovini od -1 do 4 stepeni. Maksimalne dnevne na prostorima zapadne, sjeveroistočne i sjeverne Bosne dostizat će vrijednosti do -4, a u Hercegovini do 7°C. Na područjima centralne, jugozapadne i istočne Bosne prognozirane jutarnje temperature kretat će se od -15 do -10, a dnevne do -6 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.